IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарната капитализация на Samsung се стопи с 1 млрд. долара

Белият дом се противопостави на забраната за внос в САЩ на някои модели на конкурента Apple

13:23 | 05.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Пазарната капитализация на Samsung се стопи с 1 млрд. долара

Повече от 1 млрд. долара изтри от пазарната си капитализация лидерът на световния пазар на смартфони Samsung. В края на търговската сесия в Сеул акциите се котираха със спад от 0,9% до 1,274 вона (1133 долара), след като в събота Белият дом изненадващо в последния момент наложи вето на решението на Федералната търговска комисия на САЩ (ITC) за забрана на вноса на някои модели на Apple в САЩ, предаде MarketWatch.

Междувременно също днес южнокорейското правителство изрази загрижеността си във връзка с решението на администрацията на Обама да наложи вето на забраната за внос на някои продукти на Apple Inc. в САЩ, заявявайки, че решението може да се отрази отрицателно върху патентните права на Samsung Electronics Co.

В изявлението правителството твърди, че ще следи отблизо решението на ICT в петък, когато се очаква търговският орган да вземе решение за потенциалната забрана на някои продукти на Samsung от серията Galaxy в САЩ вследствие на жалба на Apple за възможни патентни нарушения.

Изявлението на правителството на Южна Корея предполага, че съдебният спор между двата технологични гиганти може да ескалира в политически въпрос в зависимост от решението на ITC.

„ITC вероятно ще поиска да предприеме по-внимателен оглед в случая със Samsung предвид ветото на Белия дом", твърди адвокат по патентното право, който отказва да бъде назован.

В случай, че ITC реши в петък да забрани вноса на продукти от серията Galaxy, то според експерти Samsung може да се опита да лобира за подобно вето. Продуктите, които са потенциален обект на забраната, включват модели като Galaxy S, Galaxy S II и Galaxy Tab 10.1.

По закон Samsung разполага с набор от опции. Компанията може да се опита да се позове на предишни решения от ITC във връзка с нарушаване на патентни права, които са били в полза на Apple. Всъщност през юли Samsung подаде жалба до федерален съд в САЩ, в опит да обърне решения на ITC, според които Apple не нарушава патенти на Samsung.

Някои анализатори считат, че шансовете за това спорът да доведе до крайна забрана на внос на продукти на Samsung в САЩ, са твърде малки, особено като се има предвид възможността, че това може да наруши функционирането на търговските отношения между САЩ и Южна Корея.

"Ако президентското вето се използва, за да се даде предимство на Apple над Samsung, това ще бъде опасен прецедент, който може да разстрои сегашните добри търговски връзки между САЩ и Южна Корея", заявява Марк Нюман, анализатор в Sanford C. Bernstein.

САЩ и Южна Корея поддържат тесни икономически връзки благодарение на споразумение за свободна търговия между двете страни, постигнато преди година. Двете страни подписаха и военен план за извънредни ситуации по-рано тази година, за да отговорят на евентуални нападения от страна на Северна Корея, което е поредният опит на Вашингтон да успокои азиатския си съюзник след провокациите на Пхенян.

Всичко за патентните войни четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:05 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още