IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Патентната битка между Samsung и Apple продължава

Щатски регулатор забрани вноса на някои от продуктите на Samsung заради нарушени права върху изобретения

09:54 | 10.08.13 г.
<p>
	Двете компании държат основна част от пазара на смартфони чрез популярните си модели Galaxy S4 и iPhone 5. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Двете компании държат основна част от пазара на смартфони чрез популярните си модели Galaxy S4 и iPhone 5. Снимка: Ройтерс

Samsung е нарушила два патента на основния си конкурент - американската корпорация Applе. До такова становище стигна щатската Комисия по международна търговия (USITC) в петък, забранявайки някои от продуктите на южнокорейската компания, съобщава ИТАР-ТАСС.

От Samsung изразиха съжаление за решението на комисията. "Ние вече сме предприели стъпки за гарантиране, че всички наши продукти ще продължат да бъдат на разположение в САЩ", обяви официален представител на южнокорейския технологичен гигант.

"Това решение е в съответствие с разпоредбите на както на USITC, така и на съдилища в други държави – Япония, Южна Корея, Германия и Холандия", посочи от своя страна представител на Apple. Той допълни, че Комисията е предприела "защита на иновациите" и не е позволила "явно копиране на продукти на Apple" от страна на Samsung.

Двете водещи технологични корпорации на пазара на смартфони в момента проведоха съдебни спорове в редица страни в последните две години. Голяма част от делата бяха свързани с т.нар. патентна война, като официалните органи в отделните държави последователно отсъждаха в полза на едната или другата страна.

През юни USITC забрани вноса в САЩ на продуктите на Apple iPhone 4 и iPad 2. Регулаторът мотивира решението си с думите, че в хода на разработването двата модела са били нарушени правата върху изобретения, собственост на Samsung. Това постави щатската корпорация пред угрозата да изгуби милиарди долари. През миналата седмица обаче търговският комисар на Белия дом Майкъл Фроман обяви отмяната на решението на Комисията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:10 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още