IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple откри цветовете

Концернът представи по-евтин пластмасов смартфон в пет цвята и нов флагман - iPhone 5S в черно, бяло и златисто

21:32 | 10.09.13 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Петте цвята на по-евтиния смартфон.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Петте цвята на по-евтиния смартфон. Снимка: Ройтерс

Устройството разполага с четириинчов Retina дисплей, А6 процесор от iPhone 5, и нова FaceTime HD камера. Налични освен това са LTE – „най-добрата свързаност за всички сега налични на пазара смартфони“, Bluetooth 4.0 и двуканален Wi-Fi. Цените за апарата с двугодишен договор в САЩ наистина не са високи – 16 GB версия ще струва 99 долара, за 32 GB ще се искат по 199 долара.

В Европа обаче 5C е всичко друго, но не и евтино устройство. В Германия най-евтиният вариант със 16 гигабайта ще струва 600 евро. 5S ще се продава пък за 700 евро и с това е малко по-скъп от предходния модел.  

И дойде часът на истината – моментът за iPhone 5S. Основният вариант на iPhone ще се появи и в трети цвят - златен, освен останалите два основни засега цвята - сребристо и черно. Това ще бъде и първият в света смартфон с нов А7 чипсет с 64-битов процесор. „Това е златният стандарт за смартфоните“, отбеляза Фил Шилер. Новата версия iOS 7 е била изцяло променена за работа с новия процесор, а бъдещите приложения ще имат 64-битови версии.

Новият процесор е „два пъти по-бърз“, когато става дума за изпълнение на ежедневни задачи, или по отношение на възпроизвеждане на графика. Това не е всичко – iPhone 5s е 40 пъти по-бърз в сравнение с първия смартфон на Apple.

Батерията на iPhone 5S ще бъде достатъчна за 10 часа разговори в 3G мрежа, или за 8 часа сърфиране в мрежата. Според Шилер в режим на изчакване батерията ще издържа цели 250 часа. Това обаче е съмнително, като се има предвид, че за iPhone 5 обещанията бяха за 225 часа издържливост.

Още една спекулация намери потвърждение – за първи път в устройство на Apple има скенер за пръстови отпечатъци - Touch ID. За тази цел 5S ще ползва сензори, по-тънки от средностатистическия човешки косъм и с разделителна способност от 500 пиксела на инч. Както се знаеше предварително, сензорът ще се прикрива в Home-бутона. Touch ID ще може да се използва за включване и заключване на устройството, както и за идентификация при покупки от iTunes.

Камерата ще има нов обектив с 5 лещи, ще може да прави поредица снимки и да подбира най-добрата. Светкавицата, също както се очакваше, е с два диода. Софтуерът тук също има подобрения – като вече има стабилизация на изображението.

iPhone 5S ще бъде точно двойно по-скъп от iPhone 5C - 199 долара за версията със 16 GB, 299 долара за версията с 32 GB, а за тази със 64 GB ще се плащат 399 долара – с двугодишен договор в САЩ.

Приемането на предварителните поръчки започва на 13-и септември, а доставките в някои страни, сред които САЩ, Великобритания, Германия, Франция, Китай, Австралия, Япония, Сингапур и Канада, ще започнат на 20 септември. iPhone 4S ще продължи да се продава, за разлика от iPhone 5, който ще бъде изтеглен от търговията. Това е донякъде изненадващо, като се има предвид, че с 4S по магазините ще се предлага iPhone, който все още се зарежда със стария конектор. 

Пазарите реагираха с недоверие към концерна и след презентацията акциите на компанията се сринаха с 3% - доста под границата от 500 долара на ниво от 491 долара.

Вижте повече от представянето в галерията!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

4
rate up comment 7 rate down comment 0
sergo
преди 10 години
М-да-а-а,Дойде време да подменим оня стар идиом, свързан с Дания."Има нещо гнило в ябълката."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
georgi_shum
преди 10 години
едва ли дори и 2 ще има....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Само не ми е ясно защо крият с колко рам е. Ако е наистина 64 битов чипсет, логично е да е поне с 4 рам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
ZawHeR
преди 10 години
Цимент на български. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още