IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще изгрее ли слънце на улицата на Nokia?

Компанията ще представи шест нови устройства в Дубай

08:34 | 22.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Мъж позира със своята Nokia Lumia 820 пред логото на Microsoft.<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Мъж позира със своята Nokia Lumia 820 пред логото на Microsoft.Снимка: Ройтерс

Стивън Елоп, който отговаря за продуктовите разработки на Nokia, съобщи, че във вторник в Дубай компанията ще представи шест нови устройства, пише The Wall Street Journal. Засега се знае, че сред тях ще бъде първият таблет на финландците, както и няколко от т.нар. phablet устройства, които представляват големи смартфони, комбиниращи качествата на таблет и телефон в едно.

За разлика от неуспешния таблет Microsoft Surface, новото устройство на Nokia ще поддържа LTE технология, която позволява по-бърза интернет връзка. Финландците се надяват по този начин да привлекат корпоративни клиенти, както и да се опълчат на Apple iPad. Устройството най-вероятно ще се казва Sirius.

Припомняме, че до миналия месец Елоп беше изпълнителен директор на мобилното подразделение на Nokia, но след придобиването му от Microsoft за 7 милиарда долара, бе понижен в шеф на продуктовия отдел.

Събитието на Nokia съвпада с това на Apple, на което калифорнийският гигант ще представи новия си iPad. Анализатори смятат, че на Nokia ще ѝ бъде много трудно да привлече вниманието към себе си, но въпреки това предстоящите премиери са оценени като шанс за пробив на Microsoft в пазара на мобилни устройства.

Империята на Бил Гейтс отдавна се мъчи да навлезе в бизнеса със смартфони и таблети, като покупката на Nokia бе определена от експерти като голяма стъпка в правилната посока. Финландският електронен гигант някога доминираше пазара на мобилни устройства, преди да изпусне софтуерните нововъведения, които издигнаха Apple и Samsung на върха.

Nokia е най-големият производител на Windows базирани устройства, но държи минимална част от общия пазар, който се контролира от Apple и Samsung.

В последно време Стивън Елоп се пази от медийно внимание. 49-годишният канадец излезе от сделката с Microsoft с 25 милиона долара бонуси, платени в голямата си част от електронния гигант. Елоп отнесе критиката на някои медии, като дори финландският министър-председател го обвини в разхищение. По време на управлението на Елоп, Nokia претърпя грандиозни финансови загуби, а акциите й поевтиняха драстично.

Бизнесменът е един от основните кандидати за позицията на изпълнителния директор на Microsoft - Стийв Балмър, смятат неназовани вътрешни източници на WSJ. Според информацията кандидатурата на Елоп се крепи на увереността на Управителния съвет, че опитът на Nokia ще помогне много на Microsoft, които страдат от липса на хардуерно ноу-хау. Именно това в последно време засили скептицизма относно способността на Microsoft да се адаптира и в бъдеще да предлага приложими устройства.

Елоп е работил на отговорен пост в Microsoft, преди да напусне и да застане начело на Nokia през 2010 г. Тогава ръководството на американската компания се учуди от решението му, тъй като Nokia изглеждаше като обречена кауза. За друг възможен кандидат за поста на Стив Балмър се спряга Алън Мълали, който в момента е изпълнителен директор на автомобилния концерн Ford Motor Co. От Microsoft са отказали да коментират пред WSJ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още