IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nokia ще поиска забрана за продажба на продуктите на НТС във Великобритания

Финландският производител спечели патентно дело срещу азиатския си конкурент на Острова и ще търси финансови компенсации

21:24 | 30.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Nokia ще поиска забрана за продажба на продуктите на НТС във Великобритания

Nokia ще търси финансови компенсации, както и забрана за продажба на мобилните устройства на HTC във Великобритания, след като финландския концерн излезе победител в патентен спор на Острова, предава MarketWatch.

Върховният съд на Великобритания отсъди в полза на Nokia в дело, засягащо един от патентите й и разкри, че продуктите на HTC – включително и флагманът HTC One и смартфоните от серията Wilfdire – са нарушили този патент.

Говорителят на Nokia Марк Дюран каза, че решението на съда е „значителен напредък“ в патентната битка на компанията с HTC. Финландският производител на мобилни апарати не спомена какъв ще бъде размерът на финансовите обезщетения, които ще търси.

Nokia, която започна патентните спорове с НТС миналата година, е завела повече от 50 дела срещу азиатския си конкурент, които отлежават в редица съдилища по целия свят. Досега срещу НТС са доказани нарушения на четири патентни права на финландците.

Финландската компания е известна с високите си разходи, които прави за научноизследователска и развойна дейност. За последното десетилетие Nokia е похарчила 40 млрд. долара – почти четири пъти повече от средствата, които Apple е заделил за подобни цели за изминалите 10 години. Nokia притежава над 30 хил. патента.

Компанията  отчете нетна загуба от 104 млн. евро през третото тримесечие, докато година по-рано тя достигаше 934 млн. евро.

Nokia обаче излезе на оперативна печалба от 118 млн. евро при загуба от 564 млн. евро за периода юли-септември 2012 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:19 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още