IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сделката за Motorola направи от Google акционер в Lenovo

Американската компания държи почти 6% от китайския производител

14:48 | 07.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Сделката за Motorola направи от Google акционер в Lenovo

Американският интернет концерн Google е получил като частично плащане за продажбата на своето подразделение за мобилни телефони Motorola почти шест процента от акциите на купувача Lenovo.  Motorola е подразделението в рамките на Google, което компанията закупи през 2011 г. за 12,5 милиарда долара.

Както става ясно от  известие до Хонконгската фондова борса, Google е получил на 30-и януари около 5,94%-ен дял в китайския производител на компютри за 750 млн. долара. Това е именно денят, в който американската компания продаде дивизията си на Lenovo. 

Според назованата цена за сделката Lenovo ще плати първоначално 660 милиона щатски долара в брой и 618,3 млн. акции. Това е точно броят на акциите, за чието придобиване сега Google докладва в задължителното уведомяване за Хонконгската фондова борса. Останалите 1,5 от общо 2,91 милиарда долара ще бъдат платени с ценни книжа с матуритет от три години.

Lenovo иска да форсира бизнеса си със смартфони и може да се възползва доста добре от особено в САЩ добре познатата марка Motorola. Lenovo продава своите смартфони засега предимно в Китай. Дори и така  според агенцията за пазарни проучвания IDC през 2013 г. концернът който е номер пет в бизнеса със смартфони с пазарен дял от 4,5% и 45,5 милиона продадени единици. Motorola продава приблизително около една трета от този обем.

През януари китайците придобиха от IBM и част от неговия сървърен бизнес. Известната преди всичко като производител на персонални компютри Lenovo плати 2,3 млрд. долара за голяма част от сървърния бизнес на IBM. Вече най-големият производител на персонални компютри в света ще си осигури след покупката на дивизията на IBM около 7,5 процента от световния пазар за сървъри, като придобие целия бизнес със сървъри на IBM, включително System x, BladeCenter and FlexSystem блейд сървърите и суичовете, интегрираните Flex системи, базирани на x86, NeXtScale и iDataPlex сървърите и софтуера, свързан с тях, както и блейд нетуъркинга и операциите по поддръжка.

Анализатори твърдят, че през миналата година Lenovo е проявявал интерес и към изпитващия сериозни затруднения канадски производител Blackberry. Според различни медийни спекулации обаче канадските власти са дали да се разбере, че няма да разрешат подобна сделка.  

Всичко по темата четете тук!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още