IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nokia откри Android като оръжие срещу Google

Компанията представи в Барселона достъпни смартфони с цени от 89 евро

12:15 | 24.02.14 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	Стивън Елоп при представянето на&nbsp;<span style="font-size: 12px;">&nbsp;</span><span style="font-size: 12px;">Nokia X. <em>Снимка: Ройтерс</em></span></p>

Стивън Елоп при представянето на  Nokia X. Снимка: Ройтерс

Nokia го направи! В рамките на Световния мобилен конгрес MWC в Барселона финландците представиха първия си смартфон с операционна система Android - Nokia X. Последваха и Nokia X+ и Nokia XL – още два апарата със системата на Google.

Наведнъж три смартфона с Android, макар че очаквахме появата на Nokia X. Но едва ли някой е очаквал да видим повече от един телефон с тази операционна система в този момент. При това Nokia X е смартфон с 4-инчов IPS капацитивен дисплей и 3-мегапикселова камера, който на пръв поглед прилича на телефон от серията Lumia с Windows Phone. И при самото представяне Стивън Елоп поясни, че компанията залага на AOSP, но се опитва възможно най-много да отдалечи продуктите си от типичния Android и да предложи подобрено изживяване. Така например в джаджите е включен “Fastlane”, познат от серията Asha. Fastlane е екран, който позволява на потребителите да преминават през любимите си приложения по-лесно и удобно.

И така, както се и очакваше, и трите устройства с Android са без услуги на Google. Вместо това на тях са вкарани предложения от Nokia и бъдещия концерн майка Microsoft – за карти, имейлl, музика или запаметяване на данни. Устройствата ще предоставят безплатни онлайн и офлайн карти с HERE Maps, навигация “завой по завой” с HERE Drive, както и Nokia MixRadio за безплатен стрийминг на музика и сваляне на плейлисти. Всички устройства разполагат също така с разнообразие от предварително заредени приложения и игри, разработени от външни компании, включително Plants vs. Zombies 2, Viber, Vine и Twitter.

Дори и потребителският интерфейс наподобява системата на Microsoft Windows Phone със своите кутийки. Най-евтиният модел Nokia X струва едва 89 евро преди данъци.

Nokia X+ е оптимизиран за мултимедийните ентусиасти, които могат да се насладят на още повече игри, музика, снимки и видео, благодарение на по-голямата памет и място за съхранение. Nokia X и Nokia X+ ще се предлагат в яркозелен, яркочервен, син, жълт, черен и бял цвят. Третият смартфон от гамата - Nokia XL, разполага с 5-инчов дисплей, 2-мегапикселова предна камера - идеална за видеоразговори в Skype - и 5-мегапикселова основна камера с автофокус и светкавица. Nokia XL ще е наличен в яркозелено, оранжево, циан, жълто, черно и бяло и се очаква да струва 109 евро преди данъци.

Цялата гама Nokia X се захранва от двуядрен Qualcomm Snapdragon процесор и поддържа функцията Dual SIM, която позволява на потребителите да се прехвърлят от една SIM карта на друга, за да се възползват от по-добрите тарифи на различните оператори.

Последна актуализация: 04:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 2
Sokratus
преди 10 години
Троянският кон с който Nokia, ще превземе Google се нарича Android!Гениално!По вероятно е да се борят с китайските производители на телефони!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 3
Boicho Popov
преди 10 години
Привет, ако прочетете целия материал, ще разберете защо заглавието е такова. И в него действително има доста смисъл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 3
Xman1
преди 10 години
Ъъъъ заглавието е пълна тъпотия... Андроид не може да бъде оръжие срещу Гугъл. Това твърдение е лишено от какъвто и да било смисъл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Напълно съм съгласен за това какво беше нокиа. Но това, което стана с тях е че станаха самодоволни и лежаха на старите лаври(безспорно добри лаври). След това дойде и скапания мениджмънт. Симбиан стана с отворен код но въпреки всичко умря. Опита с Маемо също - Маемо беше базиран на линукс както андроид, но потъна. През цялата им история най-куца управлението на операционните системи. Симбиан дори не беше тяхна разработка, само го изкупиха. Жалко за толкова качествена компания - това е жив пример как не трябва да ставаме самодоволни, колкото и велики да сме . Дет се вика да си закачим едни *** на стената да напомнят кои сме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 0
misanthrope
преди 10 години
Nokia беше най-добрата компания за мобилни телефони. Симбиан си беше екстра, НО просто не им стиска да инвестират като Ейпъл в достатъчно количество приложения., разработени специално за Симбиан, а няма как да бият безплатния андроид, поддържан от Гугъл и всички останали по брой на приложенията. А че Малкомеките са абсолютни мизерници едва ли някой се съмнява.В момента обаче няма компания, която да предлага това, което правеше Нокия - здрави, надеждни, удобни и полезни телефони.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
deant
преди 10 години
Нокиа и Микромеките си признаха официално, че не могат да направят мобилна кадърна ОС, въпреки критиките които Андроид отнася откакто е създаден. На нокиа това е май 4-тиа опит след провалите със Симбиан, Маемо, Уин. Май най им вървеше с DumbPhones като S60 и Asha.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още