IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гейтс първоначално бил против придобиването на Nokia

И настоящият главен изпълнителен директор Сатя Надела е гласувал против сделката, но след това е променил мнението си

12:23 | 06.03.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Бил Гейтс първоначално е бил против придобиването на мобилния бизнес на Nokia. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Бил Гейтс първоначално е бил против придобиването на мобилния бизнес на Nokia. Снимка: Ройтерс

Някои от членовете на Надзорния съвет на Microsoft, включително и председателят Бил Гейтс, първоначално са били против придобиването на мобилния бизнес на Nokia, предаде Bloomberg, позовавайки се на неназовани източници, запознати с решенията от заседанията на Съвета на директорите. Според информацията на Bloomberg дори главният изпълнителен директор Стив Балмър е заявил, че няма може да продължи да изпълнява длъжността си, ако не му бъде разрешено да приложи идеите си.

Според статията и настоящият главен изпълнителен директор Сатя Надела е отхвърлил първоначално в едно пробно гласуване придобиването на финландския производител на мобилни телефони. По-късно обаче той е променил решението си.

„Бордът отхвърли първата сделка с Nokia като твърде скъпа и сложна", пише Bloomberg. При това решението е било не само за подразделението за мобилни телефони, но също така и за картовата услуга Here.

По-късно Балмър е успял да наложи повечето от исканията си, се казва в материала. Вероятно дори плановете на Nokia за представянето на смартфони с платформата Android на конкурента Google са благоприятствали приключването на сделката. Различията в мненията със Стив Балмър от своя страна са допринесли за решението на Надзорния съвет да го помоли да напусне по-рано от планираното поста си на главен изпълнителен директор.

Microsoft обяви в началото на септември 2013 г., че купува основната дейност на производителя на мобилни телефони срещу 5,44 млрд. евро. Близо 3,8 млрд. евро ще отидат за бизнеса с устройства и услуги, а други 1,65 млрд. евро – за патенти и лицензи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 09:30 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
deant
преди 10 години
Прав е бил бат Били. Нокия ще последва всички останали джажи с които Микромеките се провалиха. Единствената с която успяха е Xbox серията, при който обаче най-първия модел също беше провал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още