IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple иска сама да произвежда чиповете за iPhone

Компанията води преговори с Renesas Electronics за поемането на контрола над едно от подразделенията ѝ

12:33 | 02.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Apple води преговори с японската компания Renesas Electronics да поеме от нея подразделението, проектиращо чипове за смартфони. От тях се очаква да подобрят живота на батерията и качеството на изображенията на телефоните на технологичния гигант, съобщава Nikkei Asian Review.

На фона на изплъзващия ѝ се пазарен дял Apple изглежда иска по-скоро да въведе технологията във вътрешното си производство, отколкото да я отстъпи на външни доставчици, коментира изданието.

Ето защо тя е хвърлила око на Renesas SP Drivers, джойнт венчър на Renesas със Sharp и тайванската Powerchip. Твърди се, че Apple иска да купи 55%-ен дял от Renesas за близо 50 млрд. йени (479 млн. долара).

Компанията, базирана в Токио, е отчела печалба от 6 млрд. йени  при продажби за 60 млрд. йени през фискалната година, приключила в понеделник. Повече от 240-те служители на отдела в Япония се очаква да останат на работа след прехвърлянето, което Apple се надява да осъществи до лятото.

Renesas SP е водещ световен производител на драйвери и контролери за малки и средни LCD монитори. Тези чипове определят качеството и производителността на дисплея, както и цялостната енергийна ефективност на телефона.

Sharp притежава 25% от смесеното дружество, докато Powerchip има дял от 20% и се занимава конкретно с производството.

Очаква се Sharp да продаде всичките си акции в Renesas SP на Apple, ако американската компания поиска подобно нещо след сключването на сделката с Renesas.

Докато Apple обикновено разчита на множество доставчици за всеки компонент, за дисплеите на всички свои смартфони iPhone купува чипове единствено от Renesas SP.

Повече за комуникационния пазар вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още