IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bloomberg: Siemens ще съкрати над 11 хил. работни места

167-годишната компания ще се фокусира върху електрификацията, автоматизацията и дигитализацията

11:21 | 30.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Председателят на Борда на директорите на Siemens Джо Кезер. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Председателят на Борда на директорите на Siemens Джо Кезер. Снимка: Ройтерс

Германският индустриален и технологичен концерн Siemens планира да съкрати 11 600 работни места и да намали разходите си с 1 млрд. евро до края на 2016 г. Това е заявил председателят на Борда на директорите Джо Кезер пред анализатори и инвеститори в рамките на уебконферентен разговор, цитиран от Bloomberg. 

Според информацията 7600 работни места ще бъдат съкратени, защото групата се опростява и ще има нова структура на подразделенията. Също така 4000 работни места в регионалните поделения по различните държави ще станат излишни. Някои от засегнатите служители обаче ще получат предложения за други позиции.

„Siemens – Vision 2020“ - това е мащабният проект за корпоративно преструктуриране на Кезер, който стана публично достояние в началото на май. Като част от своя план за реорганизация Кезер съкращава цяло административно ниво, а именно четирите "сектора" енергия, индустрия, медицинска техника и инфраструктура и градове, които обобщават отделните поделения. Че това ще доведе до много вълнения и съкращаване на места, е било ясно предварително. Сега обаче бавно наяве излизат и детайлите.

Същевременно Кезер заяви, че 167-годишната компания ще се фокусира върху електрификацията, автоматизацията и дигитализацията, както и че операциите в областта на здравеопазването ще се управляват отделно. Новата структура ще доведе до съкращаване на разходи за около 1 милиард евро до края на 2016 г., показва оценка на Siemens. 



„Ние не възнамеряваме да продаваме свързания със здравеопазването бизнес, но сме гъвкави в процес на подготовка за нещо ново", каза Кезер. Той добави, че Siemens е инвестирала твърде много в придобивания сферата на диагностика в областта на здравеопазването, което включва и придобиването на Dade Behring Holdings Inc. за 7 млрд. долара през 2007 г.

Анализаторите обаче не са съвсем изненадани от мащаба на мерките. Едва наскоро на една пресконференция Кезер подчерта, че „поредните извънредни тежести от стари проекти отново илюстрират спешната необходимост да се извършат необходимите промени с решителност".  Главният изпълнителен директор заяви тогава, че това се отнася и „за поемане на отговорност“ и включи и самия себе си в това число.

Кезер, който доскоро бе главен финансов директор на групата, започна сериозен одит на концерна и преглед на стратегията, след като бе повишен до поста на изпълнителен директор. Той иска отново да възстанови доверието на инвеститорите - след като неговият предшественик Петер Льошер не успя да постигне цяла серия цели за годишна и тримесечна печалба.

Ситуацията се усложнява от факта, че Siemens все още е в ожесточена война на наддаване за енергийния бизнес на френския конкурент Alstom. В момента Siemens се стреми да придобие подразделението, а конкурент за него е американският General Electric (GE). GE предложи 17 милиарда долара, а Siemens възнамерява да представи официална оферта до 16 юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:00 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още