IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Siemens планира да спести 6 млрд. евро за 2 години

Печалбата спада с една четвърт, през 2013 г. приходите ще стагнират

10:11 | 08.11.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Siemens планира да спести 6 млрд. евро за 2 години

С оценената на няколко милиарда евро спестовна програма Siemens планира да повиши маржовете си в икономическата криза. През следващите две години главният изпълнителен директор Петер Льошер иска да намали разходите с общо до 6 милиарда евро, предаде Ройтерс.

Оперативният марж се очаква да нарасне до най-малко 12%, обяви Siemens в четвъртък. За изминалата фискална година (приключила през септември) концернът постига увеличаване на приходите от седем процента до 78,3 млрд. евро и оперативен марж от 9,5%. "Ние знаем какво да направим, за да осигурим последователното прилагане на мерките", заяви Льошер. 

Освен неуточнен брой на съкращения Siemens планира след отделянето на подразделението за соларна енергетика и продажбата на други активи. Така например баварците търсят купувач за бизнеса с технологиите за вода. Акционерите обаче не могат да се оплакват. Въпреки че нетната печалба през 2011/12 се свива в рамките на една година с една четвърт до 4,6 милиарда евро, собствениците на акции ще получат по три евро на акция като дивидент.

За текущата година Siemens очаква преди всичко стагнация. Приходите ще доближат миналогодишното ниво, печалбата от продължаващи дейности ще бъде по-ниска от миналата година – между 4,5 до 5 млрд. евро.

През последното тримесечие на фискалната година въпреки няколкото неуспехи Siemens изненадващо се представи по-добре от очакваното от анализаторите. Приходите от продължаващи дейности са приблизително в размера от предходната година и възлизат на 1,48 млрд. евро. При това Siemens трябваше да преглътне скъпите последиците от санкциите срещу Иран. С близо 330 млн. евро са се отразили на консолидирания баланс стъпките срещу режима.

Предстоящото преструктуриране на групата, което ще струва първоначално 1 млрд. евро, не предвижда само съкращения на разходите. Siemens ще разшири своя индустриален бизнес с покупката на друг доставчик на софтуер. Белгийският LMS ще бъде закупен за 680 милиона евро. През последните години Siemens купи няколко компании, специализирани в софтуерната индустрия, и ги интегрира безпроблемно в огромната си структура.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:34 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още