IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Siemens поставя годишната си прогноза под въпрос

През второто тримесечие печалбата остава далеч от очакванията

11:04 | 26.07.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Siemens</p>

Снимка: Siemens

Непознаващата край икономическа криза помрачи перспективите пред Siemens. През третото тримесечие продажбите на базирания в Мюнхен технологичен концерн се повишиха с една десета до 19,5 млрд. евро на годишна база, но поръчките са намалели с една четвърт до 17,8 млрд. евро, далеч по-малко от очакванията на анализаторите, предаде Ройтерс.

Главният изпълнителен директор на Siemens Петер Льошер изказа съмнение, че неговият концерн ще успее да изпълни прогнозата си за годишна нетна печалба в размер на между 5,2 до 5,4 милиарда евро. „Усещаме все по-голямо нежелание у нашите клиенти да инвестират, както и силен икономически насрещен вятър, особено в областта на промишлеността с кратък цикъл на бизнеса", каза Льошер в четвъртък. „Като се има предвид влошаването на бизнес средата, за нас стана по-трудно да постигнем прогнозата за цялата фискална година".

Преди всичко куца бизнесът с фабричното оборудване. Печалбата в силно зависимия от конюнктурата индустриален сегмент се е свила през месеците от април до юни с една четвърт до 523 млн. евро. Маржът на поделението е спаднал при стагниращи продажби с близо четири пункта до 10,2%.

Общата печалба на мюнхенци през тяхното данъчно трето тримесечие се е увеличила със 70% до 850 млн. евро, но остана доста под очакванията на анализаторите. 

В енергийния сектор Siemens трябва да се бори със слабите сделки с вятърни и соларни системи. Печалбата  на подразделението „Възобновяеми енергии“ се е свила наполовина до 36 млн. евро, а соларният сегмент разширява своята загуба. „Зеленият гигант“ продължава да печели най-добре от своите газови електроцентрали и оборудване за производство на енергия от изкопаеми източници.

Предвид тежките условия на борсите Siemens погребва окончателно и плановете си за IPO на своето дъщерно дружество Osram. Льошер планираше да продаде по-голямата част от производителя на осветление на акционери. Стопирането на първоначалните планове се отразява и на Siemens: по счетоводни причини компанията-майка трябва да включи във финансовите отчети амортизации и отчисления на Osram от последните шест тримесечия за над 443 млн. евро, което значително се отразява на печалбата.

Последните тримесечни данни показват, колко трудни са станали сделките. Към местните проблеми, особено при свързване на офшорни вятърни централи към електроразпределителната мрежа, ще бъдат добавени и други проблеми. Дори и конкурентът General Electric описва икономическата среда в Европа като предизвикателство.

Последна актуализация: 19:18 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още