IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американският експеримент на Motorola се провали

Компанията ще закрие до края на годината единственият си производствен завод в САЩ

12:49 | 31.05.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	По време на пика си заводът е имал над 3800 служители. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

По време на пика си заводът е имал над 3800 служители. Снимка: Ройтерс

Опитът на Google Inc. да произвежда смартфони на територията на САЩ приключва безславно. Подразделението  Motorola Mobility, което все още е собственост на онлайн гиганта, ще закрие до края на годината завода си във Форт Уорт, Тексас, пише Wall Street Journal.

Motorola, която Google продава на китайския концерн Lenovo, откри фабриката си през май 2013 г. Няколко месеца по-късно директорът на подразделението за мобилни телефони Денис Удсайд заяви, че компанията среща нормалните трудности на всеки производствен бизнес – че трудът е твърде скъп. 

По време на пика през миналата година заводът, който е бивша фабрика на Nokia, е имал над 3800 служители, повечето от които са на договор към поддоставчика Flextronics International Ltd. Днес служителите в завода са около 700 и асемблират смартфона Moto X от високата ценова категория, предназначен за американския пазар.

Според пазарния анализатор Strategy Analytics компанията е продала 900 000 броя от Moto X през третото тримесечие в световен мащаб. За сравнение - Apple Inc. е продал 26 млн. броя от своя най-нов iPhone 5S за същия период.

„Установихме, че северноамериканският пазар е много труден“, заяви президентът на Motorola Рик Остерло в интервю за WSJ. 

Moto X започна да се продава за 600 долара без договор при старта на продажбите му през септември, но Google последователно намали цената му до 399 долара. Последният iPhone на Apple се продава за 650 долара без договор според сайта на AT&T Wireless.

Обявяването на закриването на фабриката се случва четири месеца, след като Google обяви, че се е съгласила да продаде подразделението си Motorola на китайския производител на компютри Lenovo Group Ltd. за 2,9 млрд. долара. Сделката се очаква да бъде приключена до края на годината. Според Остерло решението за закриване на фабриката не е свързано с продажбата на компанията.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:43 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
Internet
преди 9 години
Нали се завръщало производството в САЩ, а надничаритеСмешници сте вие, жалки при това надничариС извинение, но и от сърце ви го казвам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още