IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Microsoft слага край на пътешествието си в света на Android

Концернът ще преустанови производството на поредицата смартфони Nokia X

14:37 | 18.07.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Любовта на&nbsp;Nokia към Android изтрая твърде кратко. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Любовта на Nokia към Android изтрая твърде кратко. Снимка: архив Ройтерс

В рамките на обявеното вчера преструктуриране Microsoft „ще погребе“ няколко продуктови линии на придобития през април мобилен бизнес на Nokia. Наред с другите неща компанията ще сложи край на набега си в света на Android. Според Стивън Елоп, вицепрезидент на концерна и ръководител на подразделението за мобилни устройства, компанията няма да представя нови смартфони от серията Nokia X, пише ZDNet.

Най-евтините устройства от портфолиото на Nokia, които са част от платформата Series 40, също ще останат в миналото, тъй като компанията не проявява интерес към тях. Вероятно и евтините модели Asha, които се считат за модели за новаците в света на смартфоните, са следващата продуктова категория, която постепенно ще изчезне от пазара през следващите 18 месеца, пише The Verge, като се позовава на писмо на Джо Харлоу, директор в Nokia за „умните“ устройства, до служителите на компанията.

През този период концернът ще поддържа тези телефони, но няма да представя никакви софтуерни ъпдейти към тях, както и няма да прави други модели с марките Asha, X или Series 40.

Услугата MixRadio за безплатен стрийминг на музика и сваляне на плейлисти, която също бе представена едва през февруари на изложението в Барселона Mobile World Congress 2014,  също може да последва съдбата им, след като софтуерният гигант вече води преговори с други компании, които проявяват интерес към придобиването ѝ. 

„Ние ще се фокусираме по-специално над това да подготвим пазара за Windows Phone", пише в писмо на Елоп до служителите на Microsoft. „В краткосрочен план ние ще увеличим продажбите си с Windows Phone, като обърнем внимание на по-ниския пазарен сегмент, най-бързо развиващия се сектор на пазара, чрез някои модели Lumia. В допълнение към вече планираното портфолио, ще представим повече нискобюджетни Lumia устройства чрез прехвърляне на избрани бъдещи Nokia X проекти към продукти на Windows Phone".

През април, след приключването на сделката по придобиване на мобилното подразделение на Nokia, Елоп защити решението да се пуснат на пазара базирани на Android смартфони. Същевременно тогава той отрече предположенията, че компанията ще се откаже от представените едва през февруари продукти от семейството Nokia X.

През юни компанията дори представи X2 – наследник на Nokia X. Въпреки това решението за слагане на край с експеримента Android не е изненадващо, защото Microsoft не придоби Nokia, за да насърчава развитието на Android, пише ZDNet. Сега остава да видим дали Microsoft ще успее да наложи Windows Phone на възникващите пазари, в които Android е много успешен. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:49 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
deant
преди 9 години
още интересни новини от бранша. малко е редно и по микромеките да ударим, отвреме на време.---Lenovo Halts Sales of Small-Screen Windows 8.1 Tablets Due To "Lack of Interest"---Microsoft also recently scrapped plans for the rumored Surface Mini.---общо взето смятам, че и микромеките започнаха да лежат на стари лаври и се надявам най-накрая да видим малко прогрес на Линукс десктопа. Дори вече има утъпкан път от андроида.source:http://mobile.slashdot.org/story/14/07/18/0251234/lenovo-halts-sales-of-small-screen-windows-81-tablets-due-to-lack-of-interest
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още