IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

HTC предупреждава за 12-то тримесечие със спад на приходите

Компанията може да се препозиционира като нишов играч с първокласни продукти, но това няма да е лесно, предупреждава анализатор

20:44 | 31.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
HTC предупреждава за 12-то тримесечие със спад на приходите

Производителят на смартфони HTC не успява да открие отново пътя към растежа. И за третото тримесечие тайванската компания очаква спадащи приходи. Натискът е преди всичко от конкуренцията – през есента се очаква големият враг Apple да представи следващото поколение на своя iPhone.

Това ще бъде дванадесето поредно тримесечие със спад на приходите за HTC. През второто тримесечие на годината стартът на продажбите на флагмана HTC One (M8) е насърчил леко печалбата, но приходите отново спадат, твърди главният финансов директор Чилиан Чан, цитиран от Wall Street Journal. В отговор на това групата ще намали разходите си за маркетинг. „След първоначалното вълнение на потребителите някои от нашите продукти се продаваха доста слабо", заяви Чан в конферентен разговор с анализатори. „Все пак е добре, че те се стабилизираха“.

Пускането в продажба на One M8 през март като основен продукт на компанията за годината помогна през април да бъде отчетен най-големия месечен ръст на приходите от 2011 г. насам, преди той да се понижи отново през май и юни със засилването на конкуренцията от страна на съперници като Xiaomi Corp.

HTC е изправена пред голямото предизвикателство да запази пазарния си дял предвид предстоящите пазарни дебюти на нови продукти на Samsung и Apple.

Apple ще представи новия си iPhone, а Samsung обяви по-рано днес, че нови премиум устройства трябва да спрат спада в мобилния бизнес. След като обяви тревожни финансови резултати с близо 20%-ен спад на печалбата на годишна база за второто тримесечие на 2014 г., Samsung запозна анализаторите с бъдещите си планове. Сред очакваните модели са смартфон с голям екран, както и такъв, изработен от "нови материали".

В четвъртък HTC предупреди за спад в продажбите през третото тримесечие от 47 млрд. на 42 млрд. тайвански долара (от 1,17 млрд. евро на 1,04 млрд. евро). В най-добрия случай ще бъде достигнато нивото от предходната година. Печалбата на акция ще бъде в размер на между 0,05 до 0,69 тайвански долара, докато през второто тримесечие тя достигна 2,74 тайвански долара.

Групата ще пести средства, като съкрати дългосрочни маркетингови разходи и вместо това прилага "по-тактически" маркетинг, казва Чан. За сметка на това няма да има орязване на разходите по отношение на "човешкия капитал".

През второто тримесечие нетната печалба се изстрелва с 84% на годишна база до 2,3 млрд. тайвански долара след загуба от 1,88 млрд. тайвански долара за първото тримесечие. Въпреки това обаче приходите спадат от 70,7 млрд. тайвански долара до 65,1 млрд. тайвански долара. 

Едва преди три години HTC бе сред големите производители на смартфони с Android, но оттогава пазарният дял спада. Според анализатора Джеф Пу в момента компанията държи едва 2% от световния пазар на смартфони.

Според анализатори HTC тепърва трябва да докаже, че дружеството може да остане печелившо и като малък доставчик. „С течение на времето HTC може да успее да се позиционира като нишов играч с първокласни продукти", казва Пу. Той посочва високите технологични възможности на компанията, но и липсата на размер и по този начин липсата на икономии от мащаба. Пу и други анализатори също така отбелязват, че съществуването като нишов играч на един толкова труден пазар може да бъде лесно. „В момента никой не е възприел тази позиция".   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:02 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още