IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Cisco Systems закрива 6 хил. работни места

През четвъртото тримесечие печалбата се понижава с 1%, а приходите от продажби се свиват с 0,5%

12:19 | 14.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Cisco закрива работните места, защото бизнесът на развиващите се пазари и продажбите към кабелни компании и други доставчици на услуги все още са слаби. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Cisco закрива работните места, защото бизнесът на развиващите се пазари и продажбите към кабелни компании и други доставчици на услуги все още са слаби. Снимка: Ройтерс

Заради продължаващата слабост в растежа си американската IT компания Cisco Systems отново планира вълна от съкращения. 6000 служители ще бъдат уволнени - около 8 на сто от глобалната работна сила, съобщиха от компанията в сряда вечер.

Cisco закрива работните места, защото бизнесът на развиващите се пазари и продажбите към кабелни компании и други доставчици на услуги все още са слаби. Според компанията разходите, свързани с намаляването на работната сила и преструктурирането, ще възлязат брутно на до 700 млн. долара.

През миналата година Cisco обяви, че ще съкрати 4000 работни места – 5% от всички свои служители по онова време, като обоснова решението си с бавното икономическо възстановяване в световен мащаб, както и с необходимостта компанията да стане по-пъргава чрез раздробяването ѝ на по-малки екипи.

Концернът, който предлага мрежов хардуер и реагира чувствително на промените в конюнктурата, представи финансовите си резултати за четвъртото тримесечие преди съобщението за новите съкращения. Финансовото представяне на компанията надхвърли прогнозите и сочи, че неотдавнашното свиване може скоро да приключи.

Въпреки това компанията не успява да се върне към растежа. Както обяви Cisco, печалбата се понижава през четвъртото тримесечие с 1%, докато приходите от продажбите се свиват с 0,5 на сто.

Cisco произвежда устройства за трафик на данни, наречени маршрутизатори и комутатори. Техниката на базираната в Калифорния компания се вгражда в повечето корпоративни мрежи и гарантира интернет свързаност.

Основният бизнес на Сиско остават т. нар. комутационни системи, които прехвърлят данни чрез сървърни системи и интернет. Този пазар обаче е силно конкурентен. Наскоро Cisco представи новия си топ суич Nexus 9000, който вече е привлякъл сериозни поръчки. Според главния изпълнителен директор Джон Чеймбърс обаче ще отнеме известно време, преди този хардуер да започне да генерира значителни приходи от продажби.

В сряда Cisco заяви, че бизнесът със суичове се е свил с 4%, а приходите в подразделението за маршрутизатори отчитат спад от 7%. Като цяло за трите месеца до 26 юли компанията отчита нетна печалба от 2,25 млрд. долара, или 43 цента за акция. Преди година нетната печалба бе в размер на 2,27 млрд. долара, или 42 цента за акция. Приходите спадат от 12,4 млрд. долара до 12,36 млрд. долара.

Чистата печалба на акция е в размер на 55 цента, докато анкетирани от Thomson First Call анализатори очакваха печалба от 53 цента на акция при приходи от 12,14 млрд. долара.

Съкращенията не се извършват само от съображения за свиване на разходите, заявява пред Wall Street Journal Чеймбърс. Компанията планира да съкрати служители в западащи подразделения и да наеме нови служители в секторите на растеж. По думите му ставало дума за това фирмата да поднови талантите си.

„Ние ще приключим тази година с почти същия брой хора, с който сме я започнали", заявява Чеймбърс. „Някои дивизии няма да бъдат въобще засегнати".

Според данни на компанията нови служители ще бъдат нужни в областта на центровете за данни, софтуера, сигурността и облачните услуги. Чеймбърс не пояснява в детайли в кои дивизии ще има най-сериозни съкращения, докато засегнатите служители не научат това от ръководството. Той обаче признава, че, например, съкращения ще има в сферата на продажбите в страни с намаляващи приходи.

В конферентен разговор с анализаторите Чеймбърс заявява, че компанията очаква през първото тримесечие стагниращ ръст на продажбите от до 1 на сто в сравнение с предходната година. Cisco продължава да очаква бизнесът с видео услуги да бъде слаб. Това подразделение отчете спад от 10 на сто през четвъртото тримесечие.

Освен това Чеймбърс очаква продължаващи трудности на развиващите се пазари, особено в Китай, Бразилия, Мексико, Индия и Русия. „Развиващите се пазари губят инерция през четвъртото тримесечие", признава той.

Цената на акциите на компанията се сви в следборсовата търговия с над 1% до 24,92 долара за брой. От началото на годината обаче пазарната капитализация е нараснала с 12 на сто.

Според Бил Креър, анализатор във финансовата компания Edward Jones, в момента Cisco съкращава по-бързо, отколкото в миналото разходи в бизнес подразделения, в които конкуренцията е силна. „Темпото на промените е високо, както никога досега“, заяви Креър, цитиран от Wall Street Journal.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:28 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още