IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

PC производителите в опит да намерят нови възможности

Acer нахлува на пазара с евтини смартфони, а Lenovo се надява да спечели от сделката за Motorola

10:35 | 08.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Acer ще заложи на евтини, но висококачествени апарати. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Acer ще заложи на евтини, но висококачествени апарати. Снимка: Ройтерс

През изминалите десет години китайският концерн Lenovo се превърна от малко известна марка в най-големия производител на компютри в света. За сметка на това обаче засега китайците изостават на процъфтяващия пазар на смартфони. В Европа мобилните апарати на базирания в Пекин концерн са почти непознати.

Подобно на Lenovo, и други големи компютърни производители като Acer, HP и други изостават на този пазар. Но това може и да се промени скоро. На мобилното изложение IFA в Берлин Lenovo и Acer представиха част от арсенала, който ще използват срещу лидерите Apple и Samsung.

„През 2015 г. ние ще представим много изгодни смартфони“, обяви на пресконференция в рамките на панаира главният изпълнителен директор на тайванската компания Acer Джейсън Чен, който зае този пост в началото на годината. „На основна цена от около 50 евро ще има цяла плеяда устройства, качествени, но на много по-ниска цена от сега наличните“, обеща той.

Иначе производителите на компютри са подложени на голям натиск в момента. През тази година се очаква да бъдат продадени 1,25 млрд. броя смартфони, с почти една четвърт над количеството от предходната година. Разбира се, ръстът няма да запази това темпо, но до 2018 г. експертите на IDC очакват средногодишен ръст от около 13%.

За сметка на това бизнесът с компютри се свива. Така например IDC прогнозира, че през 2018 г. само 291 млн. PC и нетбуци ще намерят нови собственици – с 25 млн. по-малко от предходната година.

Единственият голям PC производител, който успя да си извоюва място сред топ производителите на смартфони, е Lenovo. С 5-процентен дял те са на четвърто място, далече зад Samsung (26%) и Apple (12%), но малко след Huawei (7%).

Но доброто позициониране се дължи преди всичко на продажбите на родния китайски пазар. В Западна Европа производителят не е представен със своите телефони. Първоначално стратегията е да се навлиза на развиващи се пазари, в което има смисъл, защото тям по принцип няма тежки и продължителни преговори с оператори, за разлика от европейския пазар, където те са важна част от бизнеса.

Едва от началото на септември китайският концерн започна да предлага своите телефони в България, и то агресивно – по всички възможни търговски канали. По-късно обаче Lenovo ще погледне и към западната част на континента.

Китайците разчитат много за експанзията си и на придобиването на Motorola от Google. С нея те биха изместили Huawei от третото място. Сделката обаче още не е одобрена от властите в САЩ.

В Берлин Lenovo представи два нови модела в най-високия клас смартфони VIBE - VIBE X2 (първият в света смартфон с корпус в преливащи се цветове) и VIBE Z2, който прави отлични автопортрети благодарение на камерата с ултрависока резолюция и много ярък HD дисплей с оптична стабилизация на изображението.

Но конкуренцията е жестока. Ден по-рано Samsung представи две нови устройства с голям дисплей, а сега всички погледи се насочват и към Купертино, където се очаква Apple да представи новите си iPhone.

Всичко по-интересно от изложението научавате от специалния пратеник на Investor.bg в Берлин Бойчо Попов благодарение на Vivacom.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още