IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Копира ли Xiaomi конкурента си Apple?

Новото устройство на китайската компания предизвика остри критики, че прилича много на iPhobe 6 Plus

11:42 | 16.01.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Представянето на Xiaomi Note. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Представянето на Xiaomi Note. Снимка: архив Ройтерс

В отговор на критиките, че китайската компания Xiaomi копира Apple, вицепрезидентът на фирмата Хюго Бара заяви, че Xiaomi е „пораснала“, посочвайки последния ѝ смартфон Note като доказателство, пише CNBC.

Изгряващата звезда на пазара на смартфони представи новия си фаблет (устройство, което попада в гамата между таблет и смартфон) във вторник в Пекин, изправяйки се очи в очи с конкуренти като Apple и Samsung, които вече предлагат устройства с големи екрани.

"Работим по Xiaomi Note от три години – това е продукт, който не е създаден като отговор на iPhone 6 Plus или Galaxy Note 4”, коментира Бара.

Xiaomi обаче използва стратегия, типична за Apple – голям смартфон със загадъчна рекламна кампания, която да създаде очаквания сред увеличаващата се база от фенове на марката.

По време на представянето компанията направи няколко директни сравнения между нейния фаблет и iPhone 6 Plus.

На въпрос защо Xiaomi е сравнила своето устройство с това на Apple, Бара обясни, че както хората, които ръководят компанията, така и феновете ѝ, са инженери и хора, които обичат да знаят подобни подробности.

„Реално какъвто и продукт да бяхме обявили, единственото, което хората щяха да направят, е да разгледат цялата екосистема и да я сравнят, така че решихме да го направим сами“, допълва той.

Копирайки или не, Xiaomi е ключова сила на пазара на смартфони през 2014 г. Тя успя да изпревари Lenovo и LG, превръщайки се в третия по големина производител на смартфони. Пред Xiaomi се нареждат единствено Samsung и Apple.

Китайската компания държи 5,3% дял от световния пазар на смартфони през третото тримесечие на 2014 г., докато Samsung и Apple имат съответно по 23,8% и 12%, посочват от IDC.

Повече по темата можете да видите във видеото на Bloomberg. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 0
moliva_85
преди 9 години
Понеже има ограничение в дължината на коментара не ми остана място където да те обвиня, че си фен-бой или iZombie ако предпочиташ :) ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
moliva_85
преди 9 години
http://***.investor.bg/harduer/459/a/kakva-e-sebestoinostta-na-iphone-158337/http://nixanbal.com/%D0%B8%D0%B7%D1%87%D0%B8%D1%81%D0%BB%D0%B8%D1%85%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-samsung-galaxy-s-iv-%D0%BF%D0%BE%D0%B4-250http://profit.bg/news/Kakva-e-proizvodstvenata-tsena-na-noviya-iPhone-6/nid-128840.htmlhttp://***.arm.com/http://en.wikipedia.org/wiki/ARM_architectureПроцесорът е преработен от инженерите на Apple, но ако прочетеш последните два линка и се осведомиш с какво се занимава AMR ще разбереш, че същността им не е по различна от всеки AMR процесор на пазара. RAM паметта е стандартна като във повечето смартфони от висок клас, камерата е стандартна на SONY като в повечето смартфони от висок клас(по-оптимизирана е),микрофона, блутута, говорителя и други също не са производство на Apple.Реално се получава, че iPnone ''..се събира от части на различните производители''
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 2
vstoykov
преди 9 години
Телефонът прилича на правоъгълник със заоблени краища. И е бял или черен. Също като телефона на Apple. Следователно нарушава интелектуалната собственост на Apple.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 14
alligator_29
преди 9 години
Себестойността на тези продукти е различна. Apple е в пъти по скъп в производството отколкото китайския ***, който реално погледнато се събира от части на различните производители. Apple има собственна ОС, chip, дизайн. Продукта на Apple сам по себе си е уникален, затова крайната цена не е толкова важна на почитателите на марка. А китайските и корейските *** винаги ще си останат евтини копия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още