IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Motorola допринесе сериозно за ръста на приходите на Lenovo

Компанията успява да намали сериозно зависимостта си от компютърния бизнес

11:25 | 03.02.15 г.
Автор - снимка
Създател
Motorola допринесе сериозно за ръста на приходите на  Lenovo

Китайският технологичен концерн Lenovo успява да увеличи приходите си благодарение на добрите продажби на смартфони. Приходите за третото тримесечие скачат с 31 на сто на годишна база до 14 млрд. долара, обяви компанията във вторник.

Само чрез продажбите на мобилни устройства в касите на Lenovo, която наскоро придоби Motorola, а по-рано и германския доставчик на дискаунтъра Aldi Medion, са влезли 3,4 млрд. долари. Това съответства на една четвърт от общите приходи и представлява удвояване спрямо предходната година. Придобиването на Motorola е допринесло с 1,9 милиарда долара за този резултат, предава Ройтерс. 



Но стратегията за експанзия на компанията натежава на печалбата на най-големия компютърен концерн в света. Заради по-високите разходи за две големи придобивания печалбата се свива с 4,5% до 253 млн. долара.

За да стане по-независима от традиционния PC бизнес, Lenovo придоби американския производител на мобилни телефони Motorola и сървърното поделение на IBM. Motorola е продала през тримесечието над десет милиона броя телефони - колкото никога досега, заяви Lenovo. Придобиването бе завършено в края на октомври.

По този начин Lenovo се превърна в третия по големина производител на смартфони в света след Samsung и Apple. Глобално известната марка помага на новия си притежател също така да намали зависимостта си и от силноконкурентния китайски пазар. Около 60 на сто от смартфоните на групата се продават извън Китай. 

В мобилния бизнес обаче е отчетена загуба преди данъци и такси в размер на 89 млн. долара. В PC бизнеса за сметка на това бе отчетена най-голямата засега печалба преди данъци в размер на 494 млн. долара. Този бизнес в момента генерира малко под две трети от приходите на Lenovo, докато преди година делът бе 81 на сто.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:38 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още