IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Lenovo приключи сделката по придобиването на Motorola

Китайският концерн очаква да направи бизнеса на Motorola печеливш през следващите четири до шест тримесечия

14:48 | 30.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Lenovo приключи сделката по придобиването на  Motorola

Китайският технологичен концерн Lenovo и американският гигант Google обявиха, че сделката по придобиването на Motorola Mobility е приключена.

Придобиването на бранда Motorola и неговото портфолио от иновативни смартфони  - Moto X, Moto G, Moto E и серията DROIDTM, както и бъдещите продукти на Motorola, позиционира Lenovo като третия по големина производител на смартфони в света след Samsung и Apple.

Китайският концерн ще управлява Motorola като собствено дъщерно дружество,  а седалището на  Motorola ще остане в Чикаго, САЩ.

Със завършването на придобиването Lenovo добавя към собствеността си една компания с ново портфолио и с около 3500 служители в целия свят, между които около 2800 служители в САЩ, които работят по дизайна, проектирането, продажбите и поддръжката на изключителните устройства на Motorola. 



„Днес представлява исторически  момент за Lenovo и Motorola. Заедно сме готови да се конкурираме, да растем и да печелим на световния пазар. С постигането на силната трета позиция  и сериозната конкуренция на първите два производителя на смартфони, ние ще дадем нещо ново и необходимо на пазара: избор, конкуренция и нов заряд на иновациите", казва Ян Янцин, председател и главен изпълнителен директор на Lenovo.

„Това партньорство е перфектното съответствие. Lenovo има ясна стратегия, глобален мащаб и доказано оперативно съвършенство. Motorola има силно присъствие в САЩ и на други развити пазари, страхотни взаимоотношения с доставчиците, силно разпознаваема марка, силно IP портфолио и невероятно талантлив екип. Това е печеливша комбинация".

„Motorola е в правилните ръце с Lenovo - компания, която е изцяло съсредоточена в създаването на страхотни устройства“, казва от своя страна Лари Пейдж, главен изпълнителен директор на Google. 

Ли Дзю, изпълнителен вицепрезидент на Lenovo и президент на Lenovo Mobile Business Group, е председател на управителния съвет на Motorola. Рик Остерло, ветеран в Motorolа, ще остане президент и главен оперативен директор на поделението.

„Motorola вече е изградила солидно присъствие на пазара. Последните им резултати показват, че потребителите са развълнувани за техните изключителни продукти, които се открояват с дизайн и простота", споделя Ли Дзю. „С допълнителните предимства на нашите две компании, очакваме да продадем над 100 милиона мобилни устройства през тази година - включително смартфони и таблети, като балансираме водещата позиция на Lenovo на китайския пазар, силното ни присъствие на развиващите се пазари и затвърдената позиция на Motorola в развитите пазари като САЩ".

Motorola вече има силна позиция на пазара, водена от изключително успешните представяния на нови продукти и иновации, които донесоха стабилен растеж. Отвъд смартфоните, часовникът Moto 360 привлече вниманието на потребителите и позиционира Motorola като компания, разширяваща дейността си в нови области на мобилните устройства. Както бе обявено по-рано, Lenovo очаква да направи бизнеса на Motorola печеливш през следващите четири до шест тримесечия.

Google ще запази собствеността си върху по-голямата част от патентите на Motorola Mobility, като Motorola ще получи лиценз и достъп освен до тях и до други патенти. Motorola ще задържи в портфолиото си над 2000 патента и голям брой от патентните си споразумения, включително марката Motorola Mobility и другите си търговски марки.

Общата цена на придобиване е приблизително 2,91 млрд.  долари (с някои дребни последващи корекции), включваща близо 660 млн.  долара в брой и 519 107 215 новоиздадени обикновени акции от Lenovo на средна стойност от 750 млн.  долари. Това е приблизително 4,7% от капитала на Lenovo, прехвърлен към Google при приключване на сделката.

Оставащите 1,5 млрд. долари ще бъдат платени на Google под формата на запис на заповед с тригодишен падеж. Google ще получи и допълнителна компенсация от около 228 млн. долара за размера на краткосрочните активи и оборотни средства на Motorola към момента на финализиране на сделката.

Сделката е одобрена от всички регулаторни органи на Китай, ЕС, Бразилия, Мексико, включително и органите на САЩ за лоялна конкуренция, както и от Комитета за чужди инвестиции на САЩ, който за пети път, от 2005 г. насам, дава съгласие на Lenovo за придобиване на американски компании.

Китайската Lenovo е сред 500-е най-големи компании според класацията на Fortune и е оценена на 39 млрд. долара.  
Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:58 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още