IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-слабите продажби на компютри ще повлияят на резултатите на Intel

Очаква се при обявяване на финансовите резултати за първото тримесечие компанията да разкрие повече за преговорите си с Altera

12:19 | 14.04.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Производителят на чипове Intel вече предупреди, че резултатите му за първото тримесечие ще бъдат по-слаби от очакваното. Въпросът, пред който ще се изправят акционерите, когато финансовият отчет на компанията излезе, е дали се задават по-светли дни за Intel, пише Re/code.

Миналия месец Intel намали прогнозата за приходите си с 900 млн. долара до 12,8 млрд. долара. Компанията заяви, че причината за това е по-бавният темп на търсенето на персонални компютри, особено сред малкия и средния бизнес, който не бърза толкова да обновява старите си устройства, работещи с Windows XP на Microsoft.

Анализатори, анкетирани от Thomson Reuters очакват Intel да обяви печалба от 40 цента на акция при 12,9 млрд. долара продажби. Миналия месец компанията заяви, че очаква маржът на печалбата да достигне около 60 на сто. През четвъртото тримесечие на предходната година, той беше 65,4%.

Подобно на други технологични компании Intel се бори със силния щатски долар, който може да навреди на фирмите, имащи много международни продажби.

Продажбите на чипове на производителите на персонални компютри са основният бизнес на Intel и представляват 62% от общите ѝ продажби за миналата година.

И въпреки че пазарът показа признаци за възстановяване в края на 2014 г., миналата седмица компаниите за проучвания Gartner и IDC обявиха, че през първото тримесечие спадът продължава.

Очаква се по време на обявяването на финансовите резултати от Intel да разкрият повече за преговорите си за придобиването на производителя на чипове Altera. Тази сделка ще увеличи приходите на Intel до 2 млрд. долара. Въпреки това се твърди, че преговорите са били замразени още миналата седмица.

Ако те са приключили, от ръководството на Intel вероятно ще го обявят. Ако откажат да коментират, това може да е намек, че преговорите продължават, допълват от Re/code.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още