IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на смартфони в Китай се забавя

Apple остава лидер по пазарен дял в страната

10:03 | 11.05.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Най-големият пазар на смартфони в света изглежда няма много големи възможности за разрастване.

Продажбите на смартфони в Китай спаднаха с 4,3% през първото тримесечие спрямо година по-рано. Това е първият спад, отчетен от шест години насам, сочи ново проучване на International Data.Corp. Други проучвания показват продължаващ растеж по време на тримесечието, но при много по-ниски нива отпреди, пише Wall Street Journal.

Експертите твърдят, че забавянето е предизвикано преди всичко от намаляващия брой хора, които за първи път си купуват смартфони в Китай. Телефоните в момента са навлезли сред 90% от населението на азиатската страна, твърди Том Кан, директор проучвания в компанията за изследвания Counterpoint, което означава, че почти всички в Китай, които искат смартфон, вече имат такъв.

Ето защо производителите на смартфони трябва да се преборят за хора като Ляо Хуеймин, ако искат да спечелят по-голям пазарен дял. Той работи в Пекин в сферата на информационните технологии, използва iPhone 6 и си набавя нов телефон на почти всеки две години. Той твърди, че все пак може да остане със сегашното си устройство много по-дълго.

„Няма да си купя нов телефон в близко бъдеще, освен ако не стане прекалено бавен или не се счупи“, коментира Ляо. „Мисля, че ще продължа да си купувам iPhone и в бъдеще, но ако Samsung направи наистина готин телефон, ще си помисля дали да си го взема“.

Забавянето има сериозни последици за чуждестранните производители на смартфони като Apple и Samsung, както и за новите китайски фирми в бранша като Xiaomi. Чуждите и местните играчи като Lenovo, Coolpad и Huawei Technologies увеличават усилията си на пазара, фокусирайки се силно върху продажбата на по-скъпи телефони с по-големи екрани.

През 2011 г. Китай изпревари САЩ и се превърна в най-големия пазар за смартфони в света. Apple в момента продава повече бройки iPhone в азиатската страна, отколкото в Съединените щати. През първото тримесечие на година Apple се установи като най-големия производител на смартфони в Китай по пазарен дял, сочат данни на IDC. Компанията успя да изпревари Xiaomi, благодарение на голямата популярност на своите iPhone 6 и iPhone 6 Plus.

Xiaomi, петгодишен местен стар-ъп, оценяван на 46 млрд. долара, се опитва да запази силните си позиции. Миналата седмица компанията представи Note Pro - телефон с размерите на iPhone 6 Plus, който струва само 480 долара, или около половината от цената на устройството на Apple в Китай.

Xiaomi се насочва към експанзия в чужбина през тази година, изправяйки се пред големи конкуренти като Lenovo, Huawei и други. Анализаторите твърдят, че вероятно растежът на компанията на вътрешния ѝ пазар ще се окаже доста труден, като се има предвид забавянето на пазара и по-голямата конкуренция.

През тази година Samsung отстъпи до четвърто място в Китай през първото тримесечие. Преди година тя оглавяваше класацията, посочват от IDC. Но компанията твърди, че вижда възможности за растеж в Китай благодарение на своите скъпи телефони като новия Galaxy S6. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още