IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Huawei работи над собствена операционна система?

Kirin OS може да допълни уникалните процесори Kirin на китайската компания

17:42 | 18.05.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Huawei работи над собствена операционна система?

Въпреки че в момента Huawei се счита за най-горещия кандидат за производител на следващия смартфон Nexus, вероятно китайският производител на мобилни устройства работи и отвъд т. нар. „Google Experience“ над собствена операционна система.

Според различни спекулации от цели три години китайската компания работи над своята операционна система с вероятното име Kirin OS. Фирмената операционна система ще допълни и уникалните процесори Kirin, създадени от китайците. С това компанията възнамерява да засили позициите си на западните пазари и да си осигури по-голяма независимост от Google, пише Softpedia.

Засега информацията за Kirin OS е оскъдна, като не е ясно дали тя е базирана на Android, което може да означава и че настоящата обвивка Emotion UI е просто преименувана, или става дума за напълно нова система. В първия случай промяната на позиционирането ще бъде модерна стъпка - почти всички китайски производители наричат своите фирмени интерфейси операционна система.

Emotion UI се различава силно от Android и напомня по-скоро iOS на Apple, но може да послужи и за основа на новата Kirin OS. Според някои информации обаче Kirin OS е нещо ново и независимо. Разработката ѝ тече от цели три години, а самата система ще бъде оптимизирана за фирмените процесори Kirin.

Не е ясно обаче как Huawei възнамерява да реши основния проблем, който се появява пред всяка нова мобилна операционна система - липсата на достатъчно на брой приложения. Разработването на собствена операционна система не е лесно начинание, а в това се убеди и южнокорейският концерн Samsung, който не успя да постигне значим успех нито с Bada Osм, нито с Tizen.

До каква степен Huawei се е поучила от грешките на конкуренцията, ще стане ясно тепърва, но вероятно компанията ще избере пътя на Android-емулацията в началото и едновременно с това ще стимулира разработчиците да създават програми за Kirin OS.

В Китай Huawei вече не плаща на Google никакви такси, пише  Softpedia.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още