IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската Unigroup с оферта за 23 млрд. долара към Micron

Ако сделката се осъществи, това ще бъде най-голямото китайско поглъщане на американска компания

09:12 | 14.07.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Подкрепяният от държавата китайски технологичен конгломерат Tsinghua Unigroup Ltd е подготвил оферта за придобиването на американския производител на чипове Micron Technology Inc за сумата от 23 млрд. долара, съобщава The Wall Street Journal (WSJ). Ако сделката се осъществи, това ще бъде най-голямото китайско поглъщане на американска компания.

Unigroup е готова да предложи по 21 долара за акция на Micron, като това е с 19,3% повече от цената, на която акциите на компанията приключиха борсовата сесия в понеделник, твърдят източници на изданието. Засега и двете компании обаче отказват коментар по въпроса.

Успешно поглъщане на Micron би укрепило позицията на Unigroup като шампион в китайското технологично развитие, след като компанията вече сключи няколко сделки и партньорства с международни компании в производството на полупроводници.

Концернът се управлява от Tsinghua University в Пекин, сред чийто възпитаници е и президентът Си Дзинпин, и се подкрепя от централното правителство на Китай.

Заради опасенията за чуждестранен кибершпионаж развитието на местния сектор за сървърно и мрежово оборудване придоби стратегическо значение за Китай.

Всяко едно чуждестранно придобиване на Micron обаче – последния голям американски производител на чиповете DRAM, използвани в персоналните компютри, ще трябва да мине през проверка на Комисията за чуждестранни инвестиции в САЩ, която преглежда как сделките ще се отразят на националната сигурност.

Micron произвежда както динамични RAM памети (DRAM), така и NAND памети за съхраняване на музика, снимки и други данни в смартфони, камери и други мобилни устройства.

Придобиването на технологията за производство на чипове ще бъде огромна стъпка за скромната, но подобряваща се индустрия в Китай, водена от Unigroup.

Започвайки като частен инвестиционен фонд, Unigroup се превърна в сериозен играч в сектора за производство на полупроводници, след като купи китайските производители на чипове RDA Microelectronics и Spreadtrum в сделки за общата стойност от 1,6 млрд. долара през миналата година. Unigroup получи инвестиция за 1,5 млрд. долара от Intel Corp през октомври, а двете страни се договориха да си сътрудничат в научните изследвания и в разработването на други китайски технологии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още