IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google възнамерява да започне доставки с дронове през 2017 г.

Компанията води преговори за създаването на система за контрол на въздушния трафик на безпилотните самолети

12:12 | 03.11.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: www.pixabay.com</em></p>

Снимка: www.pixabay.com

Интернет гигантът Alphabet, компанията майка на Google, очаква да започне да доставя пратки до своите потребители посредством дронове през 2017 г., твърди високопоставен представител на фирмата, отговарящ за дроните.

Дейвид Вос, ръководител на Project Wing в Alphabet, твърди, че компанията води преговори с Федералната авиационна администрация (FAA) и други заинтересовани страни за създаването на система за контрол на въздушния трафик за безпилотни летателни апарати, която ще използват клетъчни и интернет технологии, за да координират полетите на височина под 500 фута (152 метра), предава Ройтерс.

Alphabet и Amazon се нареждат сред нарастващия брой компании, които планират да правят доставки чрез дронове. Но това няма да се случи преди FAA да обяви окончателните правила за търговските операции на безпилотните самолети. Очаква се това да стане факт в началото на следващата година.

Две години след старта на първоначалните проучвания Project Wing беше представена публично през август 2014 г. с видео в YouTube, което показва полеви тест на прототип на дрон за доставки в Австралия.  

Той е широк 1,5 метра и висок 0,8 метра, а дизайнът му е подобен на популярните потребителски дронове. От компанията твърдят, че могат да се очакват нови модели и дизайни, тъй като проектът се развива. Концернът твърди, че работи над проекта от 2011 г. и счита, че за да се стигне до широкообхватна услуга с много на брой полети на ден, ще са нужни още няколко години.

В САЩ Project Wing е провела тестове с НАСА.  Google X работи над дългосрочни и рискови проекти с потенциално високи шансове за печалба, които Лари Пейдж често нарича „полети до Луната“. 

Вос, който е съпредседател на работната група във FAA, която е натоварена със създаването на регистър на дроновете, твърди, че системата за идентифициране на операторите на безпилотни самолети и опазването на дроновете далеч от останалите летателни средства може да бъде създадена в рамките на 12 месеца.

Вос твърди, че регистърът на дроновете ще бъде първата стъпка към една система, която може да използва безжичните телекомуникации и интернет технологиите за идентифициране на безпилотни летателни апарати.

Припомняме, че още през 2013 г. Amazon започна собствени тестове за доставка на стоки чрез дрони. В началото на годината онлайн търговецът поиска разрешение от Американската Федерална авиационна администрация (FAA) да започне тестове в американското въздушно пространство. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още
Финанси виж още