IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple търси още 180 млн. долара от Samsung

Сумата е в допълнение към вече платените от корейците през декември 548 млн. долара

09:28 | 28.12.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Galaxy S4 на Samsung Electronics (вляво) и iPhone 5 на Apple. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Galaxy S4 на Samsung Electronics (вляво) и iPhone 5 на Apple. Снимка: Ройтерс

Американската технологична компания Apple предяви нова съдебна претенция към своя корейски конкурент Samsung Electronics, като настоява да получи още 180 млн. долара за нарушаване на патентните права, предава Bloomberg.

Според американската компания щетите са нанесени от продажбата на пет вида устройства на Samsung след съдебната сага от 2012 г., когато корейският концерн бе признат за виновен в нарушение на патентните права на производителя на iPhone. Засега не е ясно кои са новите пет телефона, тъй като документите по делото не са достъпни за разглеждане от широката общественост. 

Първоначалният иск на Apple по заведеното през 2011 година дело беше за 2,5 млрд. долара, но по-късно сумата беше намалена до 930 млн. долара. През май тази година апелативен съд реши, че Apple не може да получи запазена марка за дизайна на iPhone и сумата за плащане от Samsung беше допълнително свита до 548 млн. долара, които корейците платиха в средата на декември.

Припомняме, че на 14 декември стана ясно, че Samsung за първи път се е съгласила да плати на щатския си конкурент определената от съда санкция в размер на 548 млн. долара.

Двете компании вече се споразумяха да прекратят съдебните спорове извън САЩ, но и самата Samsung продължава с усилията си да докаже, че решението от 2012 г. е било погрешно. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още