IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Apple съди Samsung за 2 млрд. долара?

Според адвокатите на Samsung обвиненията на Apple всъщност са насочени към операционната система Android на Google

16:18 | 02.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Защо Apple съди Samsung за 2 млрд. долара?

Във втория голям патентен процес в Калифорния американският технологичен концерн Apple иска от Samsung изплащане на обезщетение в размер на над 2 млрд. долара. Толкова корейците е трябвало да платят за използването на патенти на Apple, заяви адвокатът на американската компания в пледоарията си. В САЩ Samsung е продала 37 млн. смартфона и таблета, за които се предполага, че са нарушили патентни права, пише в свой анализ DPA.

По всичко изглежда, че новото дело се очертава да бъде най-тежкото между двете компании. Apple изложи своите мотиви и представи пред съда вижданията си за нарушенията на Samsung.

За разлика от предишното голямо дело между двете компании от 2012 г., сега обвиненията са за копиране на определени функции от мобилната платформа iOS. Преди две години Apple търсеше обезщетение за нарушени права за елементи от дизайна на устройствата. 

Samsung контрира твърдението в своята отбранителна пледоария: жалбата на Apple е само признак на слабост, заяви адвокатът на Samsung Джон Куин в своята встъпителна реч. Производителят на iPhone искал да спечели в съдбната зала това, което е загубил на пазара.

Но какво точно гласят обвиненията на компанията от Купертино. Тя представи пред съда пет патента, за които смята, че са нарушени от Samsung. Нейните адвокати допълват, че биха представили поне 50 нарушени патента, ако имаха тази възможност, но съдът разреши на двете компании да представят максимум по пет.

Първият патент е получен през 1999 г. и касае превръщането на определени елементи от интерфейса в линкове, съобщава 9to5Mac. Така например при получаване на SMS с предложение за среща в даден час часът ще е под формата на линк, който отвежда към календара с възможност за създаване на отделно събитие. Такава функция може да бъде намерена в много Android устройства, но Apple насочва вниманието си само към Samsung.

Вторият патент, представен пред съда, е получен през 2010 г., като документите за него са подадени три години по-рано. Той касае метод за синхронизиране на информация между различни устройства. Ако например потребителят вече е създал събитие в календара на своя смартфон, то автоматично може да се синхронизира с таблета и лаптопа му.

Третият патент пот 2005 г. също не е специфичен за устройства на Samsung, а може да се намери в редица устройства с Android. Защитеното право е за система за универсална търсачка - въведената информация в полето за търсене може да бъде проверена онлайн, в конкретен сайт или да се потърси файл в самото устройство.

Четвъртият патент касае популярната фунцкия Slide to unlock - за отключване на дисплея на iPhone. Това отново е нещо, което под различна форма се предлага в множество смартфони. През миналата година германски съд отхвърли еквивалентното искане на Apple в страната, като определи, че разработката не съдържа технически иновации, които да са достатъчни за издаване на патент.

Последният патент на Apple също е общ и се отнася до функцията за автоматично изписване на започнати думи. Apple се оплаква, че в продуктите на Samsung има инструмент за проверка на правописа по време на писането - тази техника била копирана от идея на Apple. В платформата на Apple думата се довършва автоматично с натискане на интервала, докато при Android системата предлага списък с няколко варианта, от които потребителят може да избере.

Адвокатите на южнокорейската група оспорват, че твърденията на Apple всъщност са насочени към операционната система Android на Google. „Този процес е атака срещу Android", заяви Куин. Apple е направо обсебен от успеха на операционната система, смята той.

Тъй като повечето функции са софтуерни или дори част от Android, този факт повдига въпроса защо Apple не съди Google. Харолд Макелхини от адвокатската кантора Morrison Foerster, представляваща Apple в делото, заявява пред съдебното жури, че „Samsung продава тези телефони, а не Google. Samsung прави тези неща и нарушава патентите".

И двете компании разполагат с по 25 часа за излагане на тезите си. Те ще бъдат разпределени в по три сесии седмично, а основната част трябва да приключи на 30-и април. След това се очаква да започне обсъждането на журито и да се вземе решение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:13 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още