IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Xiaomi вярва, че новият ѝ телефон Mi5 ще ѝ върне пазарния дял в Китай

Компанията смята, че новото устройство ще даде тласък на бизнеса ѝ като цяло

20:44 | 24.02.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Xiaomi представи най-новия си смартфон, а нейният съосновател милиардерът Лей Дзюн разчита, че устройството, което носи името Mi5, ще даде тласък на бизнеса на компанията и ще възстанови дела ѝ на забавящия се китайски пазар, съобщава Bloomberg.

Новият телефон ще бъде пуснат в продажба на 1 март с начална цена от 1999 юана (306 долара), подобно на предишното поколение устройства на компанията. Той разполага с по-бърз процесор Snapdragon на Qualcomm и четец на пръстови отпечатъци, коментира Лей.

Xiaomi стана вторият най-високо оценяван стартъп след като през 2014 г. набра финансиране, което я оцени на 45 млрд. долара.

Mi5 е нещо авангардно за Xiaomi, която се опитва да запази огромния си темп на растеж, благодарение на който измести Apple и Samsung Electronics от върха на вътрешния си пазар.

Компанията започна да продава телефони в Индия и се насочва към интернет услуги и нови устройства, за да се справи със забавянето на търсенето в Китай, където Huawei Technologies вече успя да я изпревари.

"Xiaomi трябва да остави на заден план притесненията за продажбите и пазарния дял“, коментира Лей. „Вълнуващите нови продукти и непрестанната подкрепа на феновете са двете неща, за които наистина ни е грижа“.

Xiaomi се радва на една от най-вълнуващите истории на стартъпи в Китай през последните няколко години, след като невероятно бързия ѝ растеж ѝ помогна да си осигури 1,1 млрд. долара от инвеститори през 2014 г. от инвеститори като GIC, All-Stars Investment и руската DST. След това нейният пазарен дял пострада от конкуренти като Huawei – водещата марка в страната през четвъртото тримесечие.

Xiaomi продаде повече от 70 млн. смартфона миналата година, което се оказа под целта, която си беше поставила. Това принуди Лей да заяви на служителите на фирмата, че насочва фокуса към „по-готини неща“, като роботиката и виртуалната реалност. В сряда представители на компанията отказаха да коментират пред Ройтерс слуховете, че тя планира да разработва собствени чипове за мобилни телефони.

Продажбите на серията устройства на Xiaomi Mi4 достигнаха 16 млн. бройки в края на януари, обяви Лей.

Компанията разкри и премиум версията на Mi5, струваща 2699 юана. И двете версии работят с процесори на Qualcomm и поддържат 4G+ (LTE скорост до 600 Mbps) .

Mi5 разполага 5,15-инчов IPS дисплей с 1080p резолюция, пише The Next Web. Устройството е по-тънко от Mi Note и е изключително леко – 129 грама. Камерата е 16 MP, със сензор Sony IMX 298, който се грижи за автоматичния фокус.

Повече технологични новини можете да научите от видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:03 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още