IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трудностите с доставката на Oculus Rift създадоха черен пазар

На черно очилата за виртуална реалност, които струват 699 евро, се продават за 1300 евро

10:20 | 11.04.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Анализатори и журналисти тестват&nbsp;Oculus Rift. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Анализатори и журналисти тестват Oculus Rift. Снимка: Ройтерс

По всичко изглежда, че продажбите на очилата за виртуална реалност Oculus Rift са доста добри. Който поръча от тях сега, ще трябва да чака за доставка чак до август.

След старта на предварителните записвания на 6 януари за кратко време Oculus Rift бе разпродаден до юни въпреки цената от 699 евро. От тогава Oculus VR приема предварителни поръчки чрез своя собствен уеб магазин на етапи. Който сега сложи очилата в своята потребителска кошница, получава като най-ранна възможност за доставка август – тоест, почти четири месеца чакане, предава Cnet. 



Това, разбира се, насърчи цените на черния пазар за техника втора употреба. Прекупвачи и продавачи в Ebay и други подобни сайтове искат за близка във времето доставка на потребителската версия на очилата над 1300 евро. Дори появилите се през годините версии на Oculus Rift за разработчиците с малко късмет може да се намерят за 700 евро.

Т. нар. DK2 работи с повечето приложения и игри, налични в магазина за приложения Oculus Home, но с отчасти ограничена функционалност, така че инвестицията в него едва ли си заслужава.

Но дори и някои купувачи на Rift, които още през януари са направили предварителна поръчка, трябва да чакат доста. Наистина 28 март бе официалният старт на продажбите, но след самия старт нещата се бавят. Като причина за многобройните закъснели доставки Oculus VR посочва „неочакван дефицит при доставките на редица компоненти“. Като извинение за закъснението Oculus VR възстановява разходите за доставка, като за Европа те възлизат средно на 40 евро.

Малко по-бързо нетърпеливите може да се сдобият с очилата Vive на HTC. Който ги поръча сега, може да се потопи във виртуалния свят още в началото на май, въпреки че предварителните поръчки започнаха да се приемат от 29 февруари.
Първоначално се очакваше доставките да са през юни, но се оказа, че в складовете има повече бройки от първоначалните изчисления.

Засега нито Oculus VR, нито HTC предоставят данни за доставките и поръчките. Според коментар в Reddit на основателя на Rift Палмър Лъки обаче в момента Oculus VR произвежда по 50 хил. единици от своите очила на седмица, тоест – по 200 хил. на месец. Не е известно кога е стартирало производството и дали от самото начало това е бил капацитетът на производството.

Анализатори очакват Oculus VR, HTC и Sony заедно да продадат около 1,7 млн. броя от своите комплекти за виртуална реалност през 2016 г. Очаква се Playstation VR да има най-голям потенциал за продажби, но тя ще се появи на пазара едва през есента.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още