IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Intel се сви наполовина

Разходите за преструктуриране, свързани със съкращаването на 12 хил. работни места до 2017 г., са в размер на 1,4 млрд. долара

09:20 | 21.07.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Разходите за голямото преструктуриране на производителя на чипове Intel, свързани със закриването на хиляди работни места, се отразиха и на печалбата.

През изминалото фискално тримесечие компанията е спечелила 1,33 млрд. долара (27 цента на акция) – с 51% по-малко, отколкото преди година, когато печалбата бе 2,71 млрд. долара (55 цента на акция). Приходите скачат с 2,6% от 13,2 млрд. долара до 13,53 млрд. долара, обяви компанията след приключването на борсовата сесия в САЩ. Чистият марж на печалбата спада от 62,5% на 58,9%, пише Wall Street Journal.

Разходите за преструктуриране са били в размер на 1,4 млрд. долара. Te са свързани преди всичко с орязването на 12 хил. работни места в световен мащаб до средата на 2017 г., което се равнява на 11% от работната сила на компанията. Съкращенията са най-сериозните в компанията от десетилетие насам и са провокирани от застоя на пазара на персонални компютри. Базираната в Санта Клара, Калифорния, компания се фокусира върху центровете за данни, които имат по-висок марж на печалба, като се опитва да намали своята зависимост от забавящия се пазар на персонални компютри. В следборсовата сесия акциите се сринаха с почти 3%. 

Най-големият производител на чипове в света се представя добре в основния си бизнес – за чипове за компютри. Въпреки спадащия като цяло пазар намалението на приходите от продажби на чипове за компютри е скромно – с 3% от 7,5 до 7,3 млрд. долара. Лидерът на пазара е продал с 15% по-малко процесори, но е успял да повиши средностатистическата цена с 13%. Така оперативната печалба в поделението скача от 1,6 до 1,9 млрд. долара.

Приходите на втория основен бизнес за концерна – този с чипове за сървъри и изчислителни центрове, растат с 5% от 3,8 до 4 млрд. долара. Анализаторът в  Sanford C. Bernstein Стейси Расгън коментира пред Wall Street Journal, че този ръст е по-слаб от очакваното от компанията нарастване за годината с двуцифрен процент. Подразделението отчита малко по-ниска оперативна печалба, отколкото преди година, като тя възлиза на 1,76 млрд. долара.

Иначе считаното за многообещаващо подразделение за чипове за свързана техника в т. нар. „интернет на нещата“ (свързването на компютри, технологията за наблюдение и възможността за комуникация с всички видове ежедневни устройства) не успява да се представи толкова добре. Приходите нарастват с 2% от 559 млн. долара до 572 млн. долара, но оперативната печалба се свива от 145 млн. до 89 млн. долара.

При чиповете за памет - пазар, ударен силно от сриващите се цени, Intel отчита спад на приходите от 20%.

Най-големият производител на чипове в света потвърди вече понижените през април очаквания за годишните си приходи. Сега той очаква те да нараснат с около 5 на сто, което е под предишната прогноза за диапазон от 5-9%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още