IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple вкара Siri във всекидневната с помощта на HomePod

С говорителя си компанията от Купертино влиза в директна конкуренция с Echo на Amazon и Home на Google

09:10 | 06.06.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

iPad

Успехът на Apple e свързан с успеха на един друг продукт: iPhone. За него по време на WWDC не бе казано почти нищо, за разлика от неговия по-голям брат - iPad, който получи много внимание.

Ipad Pro ще бъде преразгледан и ще се предлага в нов размер, с 10,5-инчов дисплей. Той трябва да е с 50% по-светъл, освен това скоростта на кадрите се удвоява от 60 до 120 херца. Това би трябвало да ощастливи особено играчите. Освен това устройството ще реагира по-бързо и по-точно на указанията на писалката.

Благодарение на новия чип A10X производителността се повишава с 30 на сто, а графичното представяне – с 40 на сто. Apple подобрява камерата, предлага адаптер за бързо зареждане и продава нови „умни“ капаци. Началният модел вече е с памет от 64 вместо 32 гигабайта, а версията с 10,5-инчов дисплей струва 729 евро. Цената за най-скъпия вариант с 512 гигабайта, 12,9-инчов дисплей и  LTE модул възлиза на 1 379 евро.

iOS 11

Разбира се, не бива да липсва и софтуер. 86 процента от клиентите на Apple ползват най-актуалната за момента операционна система iOS 10. За сметка на това по-малко от десет на сто от потребителите на Android са инсталирали новата версия Nougat. Така че главният изпълнителен директор Тим Кук е прав: фрагментацията е и си остава най-големият проблем за Android - най-широко използваната мобилна операционна система.

Освен това обаче главният изпълнителен директор на Apple обяви малко от това, което би трябвало да изплаши Google. Съобщенията iMessage ще се съхраняват занапред в облака и ще се синхронизиранат на всички устройства, но ще продължават да са кодирани и от двете страни. Apple Pay получава повече функции, включително и възможността да се изпращат пари до приятели. Мъжкият и женски глас на Siri ще звучат естествено и ще има предов директно на чужди езици (засега само от английски език, но скоро ще последват и други).

iOS 11 има интересни новини преди всичко за потребителите на iPad. С влачене и пускане потребителите ще могат да вкарват данни и линкове между приложенията. Те ще получат за първи път истински мениджър на данни, който ще поддържа и облачни услуги, като Dropbox. Приложението за бележки се превръща в мощен скенер на документи, а сканираните неща ще могат да се обработват директно с Apple Pencil.

Освен това компанията разработи нов видео кодек (HEVC съотв. HEIF), който трябва да предоставя по-добро качество при по-малка големина на данните от наложените H.264 и JPEG. Приложението за снимки получава нова функция, с която да идентифицира автоматично лица, но Google Fotos може да прави това отдавна. 

С iOS 11 iPhone и  iPad ще поддържат добавена реалност, като мобилните устройства на  Apple ще станат „най-голямата AR-платформа в света", подчерта Тим Кук. Но ще отнеме доста време, докато разработчиците наистина ще могат да ползват тази технология. Скоро ще стартират бета тестовете, а официалната версия ще бъде пусната през есента. 

iMac Pro

Добрата новина - Apple не забрави професионалистите сред своите клиенти. Лошата новина – истински Mac Pro няма да има вече. На негово място идва iMac Pro, който бе представен с кратък клип. 

Оптично той наподобява на 27-инчовия iMac, във вътрешността му се крие хардуер на професионална работна машина. iMac Pro е не само най-бързият iMac, а „най-бързият Mac, който някога сме произвеждали", каза Кук. Устройството ще е налично от декември при начална цена от 5 хил. долара. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още