IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Все повече домакинства избират интелигентния начин на чистене

В България тази тенденция също има своето отражение

13:32 | 10.11.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Източник: iRobot</p>

Източник: iRobot

Глобалният пазар на прахосмукачки-роботи се оценява на $2.56 млрд. през 2019 г. и се очаква да расте със средно 17.7% всяка година до 2027 г. Сред водещите фактори, които обуславят търсенето на роботизирани прахосмукачки за домашна употреба са намаленото време за домакински дейности, промяната в начина на живот, нарастващата покупателна способност, удобството и улеснението при поддръжка на ежедневна домашна хигиена на подовете.*

Потребителите са по-склонни да купуват прахосмукачки-роботи поради функцията им да почистват без нуждата от човешка намеса или супервизия, което им осигурява повече свободно време за почивка или за отмятането на други задачи. Повечето модели могат да презареждат батерията си сами и имат опция за задаване на време на стартиране на почистването. Предлагането на фалшиви или нискокачествени продукти са сред основните пречки за още по-високия темп на растеж на пазара.

През последните години категорията "Прахосмукачки-роботи" намира все повече привърженици в България. Увеличава се броят на български домакинства, които избират интелигентното почистване на дома пред традиционната прахосмукачка. Роботизираната прахосмукачка става предпочитан помощник в почистването при появата на бебе, домашен любимец или при нуждата от поддръжка на ежедневна висока хигиена на подовете. Ценовият диапазон и моделите не варират много. За избора на марка основно значение имат производителят, навигацията (дали роботът се движи хаотично, или систематично), квадратурата на почистване и цената.

iRobot е пазарен лидер в категорията "Прахосмукачки-роботи". Производителят е пионер в областта и непрекъснато развива категорията в световен мащаб. Компанията има наложен световен имидж на технологичен иноватор в разработването и производството на висококачествени уреди за почистване на дома. Повече от 30 години на пазара и с продадени над 30 милиона робота iRobot задава критериите за висококачествени устройства за почистване. iRobot постоянно подобрява своето портфолио, а продуктите ѝ стават все по-умни и интуитивни.

Прахосмукачките-роботи на iRobot се наричат Roomba (Румба). Всеки модел има амбицията да се грижи за ежедневната чистота на подовете в дома и да подържа безкомпромисна хигиена, независимо дали става дума за домакинства с малки деца или с домашни любимци, където за това са необходими повече усилия, но е задължителен фактор за домашно спокойствие.

Модел Roomba 976 (Румба девет седем шест) е роботизирана прахосмукачка, която притежава навигационна система с визуална локализация. Роботът има вградена камера, с чиято помощ "вижда" и прави карта на помещението, което трябва да изчисти. Благодарение на тази високотехнологична навигация Roomba 976 се движи в помещенията систематично, а не хаотично, картографира стаята, а ако батерията започне да пада, се презарежда сама по време на почистващия цикъл. Тя продължава чистенето от мястото, на което е спряла. Тази функция позволява на прахосмукачката-робот да почиства дори жилища с голяма квадратура.

За разлика от останалите марки прахосмукачки-роботи, единствено Roomba на iRobot притежава два гумени екстрактора, с които почиства всякакви подови настилки. В основата на Roomba 976 са именно такива екстрактори, които се въртят срещуположно и елиминират замърсяванията както от паркет и гранитогрес, така и от мокети и килими. Единият екстрактор разчепква мръсотията от меките повърхности, а другият я повдига към всмукателния канал на робота. Върху твърди подови настилки екстракторите насочват мръсотията директно към всмукателния канал.

Иновативната технология на iRobot за безупречна хигиена на подовете у дома не приключва дотук. Roomba 976 е оборудвана c тристепенна почистваща система AeroForce. Тя концентрира и ускорява въздушния поток между двата гумени екстрактора и така увеличава всмукателната сила на робота. Филтрирането се осигурява от високоефективен филтър AeroForce.

irobot irobot

Тристепенната почистваща система работи с допълнителна, странична въртяща се четка. Благодарение на нея Roomba 976 достига и почиства зоните около мебелите, покрай стените, ъглите и други труднодостъпни места, докато гумените ламели на двата срещуположно въртящи се екстрактора прихващат  даже най-финия прах и отпадъци от пода. Те са разработени така, че боклукът не залепва по тях, а това почти напълно елиминира необходимостта от поддръжка.

Roomba 976 може да си кооперира с робота - моп Braava jet m6. Благодарение на революционната функция Imprint™, след като Roomba приключи прахосмученето, изпраща сигнал към Braava, която тогава започва да забърсва пода. Комбинацията от тези два робота гарантира цялостно почистване на пода, без да е необходимо човешко присъствие, като по този начин предлага безпрецедентно удобство за почистване на всяко домакинство

Интелигентните технологии и уреди за дома, създадени в услуга на хората за улесняване и облекчаване на динамичното и нерядко стресиращо ежедневие, намират все повече привърженици както по света, така и в България. Иновации, които ценят личното време и дават възможност да се занимаем с истински важните неща, като почивката, повече моменти със семейството или няколко часа с вдъхновяващо хоби, вече не са просто лукс. Те са необходимост.

*Източници: Data Bridge Market Research, Grand View Research

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още