IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nokia реже 10 хил. работни места до края на 2022 г.

За преструктурирането в следващите две години компанията възнамерява да задели между 600 млн. до 700 млн. евро

13:15 | 16.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Една от сградите в кампуса на компанията. Снимка: Bloomberg LP</p>

Една от сградите в кампуса на компанията. Снимка: Bloomberg LP

Осем месеца след встъпването си в длъжност главният изпълнителен директор на Nokia Пека Лундмарк се захваща сериозно с реорганизацията. Според оповестената във вторник нова организационна структура доставчикът на мрежово оборудване ще освободи в следващите две години до 10 000 свои служители, предава DPA.

Целта е компанията да има достатъчно пари, за да инвестира в научноизследователска и развойна дейност в надпреварата за челни позиции в сферата на 5G технологията, обоснова хода във вторник Лундмарк. За преструктурирането той възнамерява да задели между 600 млн. до 700 млн. евро. Сумата ще се компенсира от спестявания от 600 млн. евро до края на 2023 година. 

„Решенията, които имат потенциално въздействие върху нашите служители, никога не се вземат с лека ръка“, казва Лундмарк. По думте му Nokia се стреми към лидерство в технологиите в своите четири подразделения. Ето защо групата трябва да инвестира в качеството на продуктите и конкурентоспособността, а това прави намаляването на разходите неизбежно.

Телекомуникационните компании по целия свят продължават да насърчават развитието на мрежите за новия 5G стандарт, който поставя основите за технологии като виртуалната реалност и автономното шофиране, както и за мрежи за кампусите, нужни за Индустрия 4.0.

Днешният ход е част от представената през октомври 2020 г. стратегия за създаване на нов оперативен модел, за който Nokia се надява да ѝ помогне да се справи по-добре с конкурентните пазари, пред които е изправена. Базираният в Стокхолм конкурент Ericsson AB успя да изгради 5G мрежи по-бързо от очакваното, постигайки целите на рентабилността предсрочно, коментира Bloomberg.

Акциите на Nokia остават стабилни към 11:30 ч. местно време в Хелзинки. Книжата поскъпнаха с около 14% тази година, след като поевтиняха с 4,4% през 2020 г.

Главният изпълнителен директор Пека Лундмарк заяви още, че след последните промени всяка от четирите бизнес групи на компанията „е определила ясен път към устойчив, печеливш растеж и те нулират своите основи на разходите, за да инвестират в бъдещето си“.

Главният изпълнителен директор Пека Лундмарк

Основните звена на Nokia ще пренасочат икономиите към научноизследователска и развойна дейност. Най-големите промени ще засегнат мобилните мрежи, които претърпяват сериозен обрат, за да наваксат предимството на конкурентите си по отношение на 5G разработването. Промяна се наблюдава и в облачния бизнес и мрежовите услуги, където концернът трябва да се приспособи към клиентите, които се отказват от притежаването на продукти, предпочитайки да наемат услуги, докато мрежовата инфраструктура и звеното, което контролира патентното портфолио на Nokia, ще останат до голяма степен незасегнати от промените, уточняват от компанията.

„Това е огромна програма“, която отразява „темповете на промяна в индустрията“, коментира темата пред Bloomberg анализаторът Киммо Стенвал от OP Group. „Акционерът няма да получи нищо от спестеното, всички икономии ще отидат за научноизследователска и развойна дейност и развитие на компанията“, посочва той.

Повече детайли по плана ще бъдат разкрити по време на Деня на капиталовите пазари на Nokia на 18 март.

Като не посочва нетните икономии, „изглежда Nokia възнамерява да бъде много внимателна в този момент и не иска да обещава твърде много“, казва още Стенвал. Той препоръчва на клиентите да купуват акциите на финландския концерн. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още