IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ са близо до сделка с Nvidia за суперкомпютър

Междувременно страната очаква забавена от Intel още по-мощна машина

12:50 | 25.08.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;David Paul Morris/Bloomberg</em></p>

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Американското енергийно министерство е близо до сключването на сделка за покупката на суперкомпютър, направен с чипове от Nvidia и Advanced Micro Devices, докато ключова лаборатораия очаква по-голям суперкомпютър от Intel, който беше забавен с месеци, твърдят двама източници, запознати с въпроса и цитирани от Ройтерс.

Машината на Nvidia и AMD, която ще бъде наречена Polaris, няма да замени базираната на Intel машина Aurora, предвидена за Argonne National Lab в близост до Чикаго, която трябваше да бъде най-бързият компютър в страната, както беше обявено през 2019 г.

Вместо това Polaris, който ще заработи тази година, ще бъде тестова машина за Argonne, с която да започне да подготвя своя софтуер за компютъра на Intel, твърдят източници, запознати с въпроса.

Говорителят на Argonne Бен Шилц не е отговорил веднага на запитването за коментар, нито пък говорителят на AMD Арън Грабейн. Говорителят на Nvidia Кен Браун е отказал да коментира.

Intel, AMD и Nvidia се борят за дял от пазара на чипове за центрове за данни. Суперкомпютрите на Съединените щати вършат научна работа в сферата на здравеопазването, климата и други проучвания. Освен това провеждат виртуални изпитания на ядрените оръжия на страната.

При първоначалното обявяване на Aurora Intel и Argonne обявиха, че машината ще бъде доставена през 2021 г., но Intel все още не е получила ключовете към чиповете Ponte Vecchio и Sapphire Rapids. През юни Intel заяви, че полупроводниците Sapphire Rapids няма да се произвеждат до 2022 г., а във вторник говорителят на Intel Уил Мос коментира, че компанията остава ангажирана с пускането на компютъра през 2022 г.

Доларът за 500 млн. долара предполага, че Intel и партньорите ѝ ще предоставят компютър с т.нар. екзафлоп производителност, или възможността за извършване на 1 квинтилион (1 000 000 000 000 000 000) изчисления в секунда.

Устройството Polaris в Argonne няма да бъде толкова мощно, колкото машината на Intel, твърдят източниците. Базиран на чипа A100 на Nvidia и Rome и Milan на AMD, компютърът Polaris ще може да прави някои екзафлопови изчисления, но предимно ще работи при по-ниски скорости.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
nikiangel
преди 2 години
Тези машини са в мокрите сънища на всеки уважаващ себе си крипто майнър :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
redcretin
преди 2 години
Абе ***, пак ли превеждате статии с Гугъл?"Доларът за 500 млн. долара" хахахаха, Бойчоооо :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още