IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ал Гор инвестира 600 млн. долара в британския стартъп Octopus Energy

Инвестицията ще помогне на петия по големина доставчик на енергия на Острова да разработи по-евтини, по-малко замърсяващи термопомпи

09:29 | 04.10.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Бившият американски вицепрезидент Ал Гор. <em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Бившият американски вицепрезидент Ал Гор. Снимка: Bloomberg LP

Бившият вицепрезидент на САЩ Ал Гор инвестира 600 млн. долара капитал в британския технологично-енергиен стартъп Octopus Energy Group чрез своето дружество Generation Investment Management, като поема дял от приблизително 13% в бизнеса. Инвестицията означава, че Octopus е достигнал оценка от около 4,6 милиарда долара, пише TechCrunch.

Octopus стана известна в енергийния бранш до голяма степен благодарение на технологичната си платформа Kraken, за която твърди, че е в състояние да пренасочва енергия от възобновяеми източници в мрежа много по-ефективно от конкурентите. Сега Octopus управлява по този начин 17 милиона енергийни акаунта в 12 държави.

Обявяването на сделката се случи само ден, след като Octopus бе определен от националния енергиен регулатор да поеме 580 000 клиента на изпадналия в затруднения доставчик Avro Energy Inc.

Седем доставчика на комунални услуги във Великобритания се сринаха от началото на август, притиснати от безпрецедентното увеличение на цените на едро. Инвестицията ще помогне на Octopus да поеме разходите за придобиване на тези клиенти. 

„Въпреки че британският енергиен пазар в момента е в тежко състояние, ясно очертана е необходимостта от инвестиции във възобновяеми източници и технологии, за да се прекрати зависимостта ни от изкопаеми горива“, казва Грег Джаксън, главен изпълнителен директор на Octopus.

Инвестицията ще помогне на Octopus в опита му да разработи по-евтини, по-малко замърсяващи термопомпи и да накара страната да използва възобновяеми източници по-ефективно, поясняват от дружеството. Сделката се подготвя от няколко месеца, преди още да започне настоящата криза, пояснява Bloomberg.

През март Octopus придоби 2,8-гигавата портфолио от активи с възобновяеми източници в цяла Европа на стойност 3 млрд. паунда (4,1 млрд. долара), което увеличи бизнеса му до размера на по-големи международни доставчици като EON SE и Electricite de France SA, които съчетават генериране на ток от възобновяеми източници със снабдяване на клиенти.

Octopus се превърна в петия по големина доставчик във Великобритания от стартирането на дейността си преди пет години, а също така има клиенти в САЩ, Германия, Испания и Нова Зеландия. Предприятието също така разработи мрежа от 100 000 зарядни за електрически превозни средства във Великобритания.

Сделката с фирмата на Гор се състои от незабавна инвестиция от 300 млн. долара, като още 300 млн. долара ще последват до юни 2022 г., при спазване на „определени допълнителни условия за финансиране“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още