IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Intel инвестира 7 млрд. долара в експанзия в Азия

Компанията ще заложи на нови звена в Малайзия

14:58 | 16.12.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Akio Kon/Bloomberg</em></p>

Снимка: Akio Kon/Bloomberg

Intel ще похарчи 7,1 млрд. долара за нови заводи за чипове в Малайзия – голяма инвестиция за засилване на глобалния отпечатък на компанията и преодоляване на осакатяващия глобален недостиг на чипове, който се очаква да продължи до 2023 г., пише Wall Street Journal.

Компанията е заделила над 30 млрд. рингита за разширяване на капацитета си в страната, обяви главният изпълнителен директор Пат Гелсингер. Част от средствата са за финансиране на нов завод за опаковане на чипове, който се очаква да започне работа през 2024 г., допълва той.

Проектът е голям залог в Малайзия, която се очертава като глобален център за тестване и сглобяване на полупроводници. Американската компания възнамерява да укрепи своите възможности в страната, създавайки голям комплекс, който да обслужва различни индустрии – от автомобилната до тази за електроника – в цяла Азия.

Всичко това е част от глобалната експанзия, докато Гелсингер се бори да ограничи трайните загуби на пазарен дял и отдръпването на клиенти, дължащи се на спънки в модернизирането на технологията. Гелсингер пое ръководството на най-големия американски производител на чипове през февруари с обещанието да върне на компанията лидерската позиция в индустрията, която в момента е доминирана от азиатски гиганти като Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. Intel ще очертае плановете си за експанзия в САЩ и Европа през следващата година, обяви той.

Същевременно годините на по-слаби инвестиции в индустрията и скокът на търсенето на компоненти по време на Covid ерата създадоха безпрецедентен недостиг на чипове, необходими за всичко – от автомобили до смартфони. Гелсингер, който заяви, че търсенето на чипове е нараснало с 20 на сто от началото на пандемията, очаква проблемите с дефицита да се задържат до 2023 г.

Гелсингер беше в Тайван и Малайзия тази седмица за разговори, които подчертават как азиатското производство ще бъде от изключителна важност за усилията за преобръщане на бизнеса на Intel. Визитата му включваше планове за срещи с лидерите на TSMC, твърдят източници, запознати с програмата му.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още