IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple през 2021 г.: Без истински големи изненади

2022 г. вероятно ще бъде по-драматична година, защото компанияттрябва да завърши прехода към собствени чипове, а може би ни очаква и нова продуктова категория

10:54 | 30.12.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Apple&nbsp;</em></p>

Снимка: Apple 

Изпращаме 2021 година - още една година, белязана от дълбоките промени в икономиката, политиката и обществото вследствие на пандемията от коронавирус. Сега, когато и последните 12 месеца са почти история, Investor.bg събра най-значимите събития и тенденции от политическия и икономически живот в България и по света през последната година в специалната секция „Икономиката през 2021".

2021 г. за американския технологичен концерн Apple беше... добра, но не и изненадваща. След драматичната 2020 г., в която бушуваше глобална пандемия, а Apple въпреки това представи нов дизайн на iPhone и напълно нова процесорна архитектура, 2021 г. беше посветена на установяването. Пандемията несъмнено измести някои разработки от 2021 г. към 2022 г., но изминаващата година винаги бе по-малко кулминационна за Apple след драмата през 2020 г.

Проблемът с прогнозите е, че е трудно да се намери баланс между желанията за това, което бихте искали да се случи, и реалистичните очаквания. Например зная, че Apple няма да пусне достъпен външен монитор в желания от мен срок, само защото наистина го искам.

След старта на силициевата революция в Apple през миналата година мнозина се изкушиха да се надъхат и да предскажат радикални нови дизайни на Mac. Но повечето се въздържаха и това се оказа правилно решение.

От години мнозина си мечтаят за нов дизайн на iMac и през 2021 г. най-накрая го получиха, но само с 24-инчовия iMac. Ако продължавате да правите едни и същи прогнози отново и отново, вероятно накрая ще се окажете прави. Макар че ми се искаше да видим напълно преработен iMac със сензорен екран или поддръжка на Apple Pencil и стойка в стил маса за рисуване, и аз очаквах, че Apple ще „тръгне по консервативен път" и в общи линии това и стана. Но пък iMac M1 се предлага в различни цветове - никога не бих се осмелил да предскажа това.

Въпреки това 27-инчовият iMac с процесор Intel ще се предлага и през 2022 г. Това е малко разочарование, въпреки че се чудя до каква степен продължаващите проблеми, причинени от глобалната пандемия, са забавили пускането на този Mac на Apple тази година. Мнозина очакват iMac да завърши трансформацията си през 2022 г. - но това е тема за друг материал.

По отношение на лаптопите имаше широк консенсус, че Apple ще завърши обновяването на Macbook Pro с два нови модела, задвижвани от нов силициев чип на Apple. В това отношение анализаторите бяха прави, въпреки че не предвидиха правилно как ще се случи това. Предполагаше се, че през есента ще бъде пуснат по-мощен процесор M2, който ще захранва моделите Macbook Pro. Вместо това Apple премина към онова, за което мнозина мислеха, че може да отнеме цяла година, като представи „няколко различни чипа с повече CPU и GPU ядра".

След толкова много драми около Mac през 2020 г. се очакваше, че Apple ще бъде малко по-сдържана с актуализациите на macOS тази година и това до голяма степен се потвърди. Когато инсталирах macOS Monterey на моя Mac, не усетих, че системата се е променила много - което е добре. Въпреки че съм горещ привърженик на Shortcuts в iOS, дори аз не смеех да прогнозирам, че ще получим Shortcuts в Mac. Но го имаме! Какъв невероятен подарък за 2021 г.

iOS и iPhone: Без паника

2021 г. изглеждаше, че ще бъде доста стабилна година за iPhone и iPad и това до голяма степен се потвърди. Вълнуващо? Не! Но истината е, че Apple променя дизайна на iPhone на всеки няколко години, а годините между тях са... по-малко вълнуващи.

След миналогодишния визуален редизайн на iPhone 12 не беше трудно да предположим, че Apple ще продължи и през 2021 г. с iPhone 13, за който правилно прогнозирахме, че няма да бъде ребрандиран поради някакво суеверие и който всъщност е „повече или по-малко като настоящите модели, макар и с някои нови цветове, някои дребни вариации и може би по-малък прорез за системата на камерата с истинска дълбочина“.

Проектите на iPhone на Apple се създават толкова много предварително, че лийковете обикновено правилно съобщават подробностите за дизайна на iPhone за следващата година много преди да бъдат написани статии с прогнози. Това отнема удоволствието на всички нас! За по-малкия прорез, който беше представен на iPhone 13 през септември, знаехме още в края на 2020 г.

Имаше и все още има слухове, че Apple в крайна сметка ще премахне Lightning конектора от iPhone и няма да го замени с нещо друго. С други думи: преминаване изцяло към безжична система. И в това има доза логика. Apple често се опитва да опрости своя хардуер, като наскоро премахна кабелния жак за слушалки.

Но някои от неотдавнашните агресивни ходове на Apple се преобърнаха, най-вече по отношение на клавиатурата, Touch Bar и ограниченията на портовете на Macbook-овете от средата на 2010 г. И макар че провалът на Macbook беше болезнен, Mac не е толкова важен за Apple, колкото iPhone. Ако Apple вземе лошо решение, което отблъсне хората от iPhone, това може да бъде катастрофално.

Не, че е невъзможно. Apple може да добави порт Magsafe към всеки iPhone, въпреки че това със сигурност ще намали маржа на печалбата ѝ. Може дори да се намери начин за прехвърляне на данни чрез "кабелна" връзка, подобно на Smart Connector на iPad Pro. Но премахването на конектора Lightning би изисквало много работа. А дали наистина си заслужава?

По отношение на iPad мнозина прогнозираха „истинска актуализация на iPad Pro" в сравнение с малката стъпка от миналата година с едва подобрен процесор. За 2021 г. се очакваше надграждане на чип, „подобен на M1". Точно това се случи. Също така мнозина се надяваха, че слуховете за подобрен дисплей с mini-LED технология ще се окажат верни, и те се оказаха верни, поне за по-големия модел.

В крайна сметка от тазгодишните актуализации на iOS не се очакваха чудеса. Както и при Mac, смятаме, че това е интелигентно. Но мнозина се надяваха, че най-накрая ще видим "преработен начален екран на iPad", на който можете да поставяте уиджети навсякъде, както в iPhone. Точно това и получихме.

Софтуерът

Когато Apple пуска нова версия на iOS и iPadOS - операционните системи, които задвижват iPhone и iPad - това обикновено е само началото на един цикъл.

През последните години в първоначалните версии на новите версии на iOS (независимо дали става дума за iOS 12, 13, 14 или тазгодишната 15) липсваха ключови нови функции, които бяха добавени по-късно.

Това не е по замисъл. Екипът за управление на програмите на групата за софтуерно инженерство на Apple настоява за по-малко функции в основните версии - опит да се избегне потокът от забавени подобрения. Това явно не е дало резултат: Apple пусна iOS 15.2, но ще трябва да почакате за някои дългоочаквани опции.

Ето какво получавате с новия софтуер: разпознаване на голота в приложението Messages за устройства, използвани от деца, нови функции за прехвърляне на данните ви, когато умрете, и допълнителен контрол на поверителността.  Промяната в Messages е най-значителната стъпка. По-рано тази година Apple се беше опитала да пусне три нови функции, насочени към защита на децата: функцията Messages, нови опции в Siri за научаване как да съобщаваме за насилие над деца и технология, която ще открива CSAM (материали със сексуално насилие над деца) в снимки в iCloud. Но този подход предизвика възмущението на експертите по защита на личните данни и внедряването беше отложено.

Сега Apple предоставя първите две функции в iOS 15.2, като не се знае кога ще се появи отново функцията за откриване на CSAM. Разпознаването на изображения работи по следния начин: Притежаваните от деца iPhone, iPad и Mac ще анализират входящите и изходящите изображения, получени и изпратени чрез приложението Messages, за да открият голота. Ако системата открие голо изображение, снимката ще се появи размазана и детето ще бъде предупредено, преди да я разгледа. Ако децата се опитат да изпратят голо изображение, те също ще бъдат предупредени.

И в двата случая детето ще има възможност да се свърже с родител чрез приложението Messages за ситуацията, но родителите няма да получат автоматично известие. Това е промяна в сравнение с първоначалния подход, обявен по-рано тази година. За да работи функцията, родителите трябва да я активират в акаунта за семейно споделяне.

Някои защитници на неприкосновеността на личния живот осъдиха функциите на Apple за безопасност на децата, като заявиха, че технологията може да бъде използвана от правителствата за наблюдение на гражданите. Но фактът, че тази функция е с право на избор и се обработва на място в устройството, може да разсее тези опасения - поне засега.Приложението за камерата също получава допълнение: бутон, който ви позволява да забраните на iPhone да задейства автоматично макрообектива, когато се доближите до обект. Нов отчет за поверителност показва кои функции - местоположение, камера и микрофон - са били достъпни за всяко от приложенията ви. Отчетът разкрива и мрежовата активност на отделни уебсайтове.

Други функции включват опция "скрий моя имейл", която ви позволява да изпращате имейли от произволен адрес, ако имате абонамент за iCloud.

Вече можете да посочите и контакт за "цифрово наследство", който да получи данните ви, ако умрете. Приложението за телевизия ще се сдобие с нов раздел "Магазин" за закупуване на филми и предавания от iTunes, а CarPlay най-накрая ще добави отдавна обещаната по-богата версия на картите, която се намира в приложенията за iPhone, iPad и Mac. Актуализацията включва и гласовия план за Apple Music - оферта за 4,99 евро на месец, която изисква да използвате услугата единствено чрез Siri (според мен това е трудно).

Що се отнася до основните промени в дизайна, най-голямото подобрение е свързано с екрана при заключване. Има нов вид на обобщенията на известията, което ви позволява да обединявате по-малко важните известия в един изглед, който се появява в избрано от вас време.

От страна на Mac Apple най-накрая добавя SharePlay в macOS Monterey 12.1, което позволява на потребителите на Mac по-лесно да споделят екрана и да гледат видео един с друг през интернет.

Какво обаче липва в новите актуализации?

Универсално управление: Тази функция ще ви позволи да използвате една клавиатура и мишка/тракпад на Mac на iPad и няколко Mac-а.

ID карти: Тази опция ще ви позволи да съхранявате цифрова версия на шофьорската си книжка в приложението iPhone Wallet за ежедневна употреба или за показване пред граничните власти на летищата. 

Дали това ще са последните големи забавяния на функции на iOS за известно време? Малко вероятно. Софтуерното подразделение на Apple ще бъде по-натоварено от всякога през следващата година, тъй като ще трябва да подготви нови версии на всички съществуващи операционни системи - плюс изцяло новата rOS за първите слушалки за смесена реалност на компанията.

Какво предстои

Така че 2022 г. вероятно ще бъде още по-драматична година за Apple от 2021 г., тъй като ще бъде завършен преходът към чиповете и може би ще бъдат въведени нови категории хардуер. Ето какво може да очакваме според колегата ни от Bloomberg Марк Гърман:

- Нов дизайн на iPad Pro с безжично зареждане, както и актуализации на iPad Air и модела от начално ниво
- Обновен, по-голям iMac с чип на Apple, който ще е над новия 24-инчов модел
- iPhone SE с 5G
- Нови слушалки AirPods Pro
- Най-голямото обновяване на MacBook Air в историята на продукта с добавяне на чип M2 и нов дизайн
- Нови версии на Mac mini, MacBook Pro от начално ниво и обновен Mac Pro с чип на Apple
- Разбира се, линията iPhone 14
- Три нови Apple Watch, включително нов Apple Watch SE, обновен стандартен модел и издръжлива версия, предназначена за спортисти, занимаващи се с екстремни спортове

И, вероятно най-значимото - представянето на първите очила за добавена и виртуална реалност на Apple.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още