IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индустрията за чипове се задъхва без кадри

Недостигът на достатъчно квалифицирани работници е проблем на сектора в целия свят

12:56 | 08.01.22 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg</em></p>

Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg

За да привлече служители, Кунмен казва, че „засилва действията си на няколко фронта“, включително залага повече на онези, които набират персонал. Компанията прецизира търсенето на точните таланти и задълбочава връзките си с университетите, за да достигне до потока от завършващи, твърди още той. Фирмата се нуждае от хора с умения, вариращи от оптика до софтуерни умения и електроника.

Главният финансов директор на GlobalFoundries Дейвид Рийдър коментира: „Американският пазар на труда за нас е може би най-конкурентният“. Той допълва, че има вероятност трудностите на пазара да се продължат още няколко години.

Все по-голяма е загрижеността, че интересът към производството на чипове намалява сред завършилите колеж през последните години, твърдят професори. По думите им мнозина предпочитат работа в сферата на софтуера и интернет услугите и не са склонни да се борят за докторска степен без значителна заплата.

Сантош Куринец, професор в Института по технологии в Рочестър, коментира, че броят на студентите, записани в бакалавърската програма по микроелектронно инженерство за дизайн на чипове и производство на полупроводници продължава да намалява – от около 50 в средата на 80-те години до около 10 сега. „Някои искат да правят приложения за Google, Facebook и други“, посочва тя.

В Тайван липсата на висококвалифицирани инженери може да провали усилията страната да остане в челните редици на модерните технологии, тъй като полупроводниците стават все по-сложни. „Имаме нужда от повече хора с докторска степен, които също да участват в следващото поколение на индустрията за чипове“, твърди Тери Цао, глобален маркетинг директор на асоциацията на индустрията SEMI и президент на нейния клон в Тайван.

Правителствата могат да изиграят решаваща роля в надпреварата за привличане на таланти. Компаниите за чипове САЩ лобираха пред властите да им позволят да привличат кадри от чужбина, тъй като броят на американците, завършили подходящо специалности, както и броят на студентите, е недостатъчен.

През май Тайван прие закон за насърчаване на иновациите и образованието във високотехнологични сектори като чиповете, което накара няколко тайвански университета да отворят колежи в партньорство с компании, включително TSMC.

„Вярвам, че сътрудничеството между индустрията и академичните среди може да създаде основа за следващите 10 години за индустрията за чипове в Тайван и се надявам да привлечем чуждестранни експерти и да увеличим разпространението на таланти“, коментира председателят на TSMC Марк Лиу по време на технологичен форум, проведен в Тайпе през декември.

Континентален Китай отвори специализирани изследователски училища и центрове за обучение, като част от усилията си да постигне самодостатъчност в модерните технологии, включително при чиповете и изкуствения интелект. 12 китайски университета са създали фокусирани върху полупроводниците колежи през декември. Това сториха и едни от най-престижните образователни институции в страната – Пекинският университет и Университетът Цинхуа.

Иван Платонов, ръководител на проучванията в базираната в Пекин компания EqualOcean, изчислява, че работната сила в Китай в областта на чиповете почти се е удвоила през последните пет години в резултат на увеличените инвестиции в сектора. На страната обаче не са ѝ достигали около 250 хил. инженери през 2020 г., твърди той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 0
aldy
преди 2 години
Нали щяхте да заменяте хората с роботи и ИИ? Аре, започвайте да ги сменяте. А като затънете в киреча до шия, както я докарахте сега с енергийната реполюция, кой ще ви вади от там? Или ще ви хвърлят по две лопати пръст за благодарност?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
++1000
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 0
nikiangel
преди 2 години
Ами на кадрите нещо не им се работи вече. Видяха че могат да впрегнат 10-20 видеокарти и да им копат, а те да си пият кафето и да не си дават много зор.До време ще е, но за сега е това положението :).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
Недостигът на достатъчно квалифицирани работници е проблем на сектора в целия свят == на светът му е необходимо сато това, кое му дава Холивуд. В техните филми няма инженери. Само супергерои (американци) и обслужващ персонал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
khao
преди 2 години
къде са старите кадри, дето ги имаше до оня ден... станаха сервитьори?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още