IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите модели iPhone помогнаха 5G смартфоните да обхванат над 50% от пазара

51% от продадените телефони през януари са имали 5G свързаност

11:10 | 16.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Кадър от представянето на нов 5G модел iPhone на Apple. <em>Снимка:&nbsp;Gabby Jones/Bloomberg</em></p>

Кадър от представянето на нов 5G модел iPhone на Apple. Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Смартфоните iPhone на Apple са помогнали на мобилната индустрия да достигне крайъгълен камък през януари, когато устройствата, поддържащи 5G свързаност, за първи път са обхванали повече от половината от продажбите на смартфони, пише Bloomberg.

Телефоните с тази нова технология са представлявали 51% от продадените устройства, сочат данни на Counterpoint Research. 5G свързаността е смятана за ключов фактор за трансформиращи технологии като автономното шофиране и автоматизацията в заводите.

Китай е сред най-агресивните страни в разширяване използването на 5G. Местният телекомуникационен регулатор заяви, че страната ще подкрепи 5G покритието, като добави 600 хил. базови станции тази година, с което общият им брой ще достигне над 2 млн. Освен това страната тласка нагоре продажбите на 5G смартфони на най-големите производители в сектора.

5G 5G

Китайски марки като Xiaomi, Oppo и Vivo са били отговорни за по близо 10% от световните 5G продажби през януари, повечето от които са осъществени в Китай, става ясно още от данните.

Водещият дял от 37% на Apple е бил подкрепен от силната позиция на компанията в страната. Samsung Electronics, която през 2019 г. първа показа на пазара 5G устройства и остава най-големият производител на смартфони в света, се ограничава до 12% дял на световния 5G пазар заради факта, че изостава в Китай.

По-рано този месец Apple представи нов 5G модел на бюджетния си iPhone SE, с което понижи цената за придобиване на смартфон в такава свързаност до 429 долара. Това е почти наполовина спрямо средната цена на флагман и може да помогне на компанията да си осигури водеща позиция в продажбите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още