IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple ще свие производството на iPhone и AirPods

Войната в Украйна засилва пазарната несигурност и влияе на търсенето на електроника

09:52 | 28.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg

Apple планира да произведе с 20% по-малко бройки iPhone SE през следващото тримесечие от първоначално планираното. Това е един от първите сигнали, че войната в Украйна и ускоряващата се инфлация са започнали да засягат потребителското търсене, твърдят източници пред Nikkei Asia.

Преди по-малко от три седмици Apple представи iPhone SE като първия бюджетен телефон, поддържащ 5G, но сега съобщава на различни доставчици, че иска да намали поръчките за производство с около 2 до 3 млн. бройки за тримесечието заради по-слабото от очакваното търсене, коментират четирима източници на Nikkei Asia. Освен това американският технологичен гигант е свил поръчките и на слушалките AirPods с повече от 10 млн. бройки за цялата 2022 г., след като компанията прогнозира по-слабо търсене и поиска да намали нивото на запасите си.

През 2021 г. Apple продаде около 76,8 млн. бройки AirPods, сочат данни на Counterpoint Research, но източниците, запознати със ситуацията, казват, че през тази година вероятно ще има понижение на бройката.

Apple също така е поискала от доставчиците ѝ да направят с няколко милиона броя по-малко устройства от цялата серия iPhone 13 в сравнение с по-рано планираното, но е казала, че корекциите са базирани на сезонното търсене.

Тези ходове подчертават нарастващия натиск върху технологичната индустрия след избухването на войната между Русия и Украйна, която допълни продължаващия две години недостиг на чипове. Дефицитът засегна редица индустрии през този период – от смартфоните до персоналните компютри и автомобилите.

Редица правителства – от Съединените щати до тези в Европейския съюз, Южна Корея и Тайван, наложиха икономически санкции срещу Русия заради инвазията ѝ в Украйна, а веригите на доставките понесоха удар от сътресенията на пазара на петрол, енергия и суровини. Рисковете от допълнително ускоряване на инфлацията, което да увеличи разходите за живот, също създават притеснения относно търсенето на потребителска електроника.

Apple спря продажбите на продуктите си в Русия, скоро след като започна войната в Украйна. Базираната в Купертино, Калифорния, компания е третият по големина производител на смартфони в Русия, където продаде около 5 млн. броя iPhone миналата година и това ѝ донесе около 16% пазарен дял, сочат данни на IDC. Технологичният гигант е петият по големина производител на персонални компютри на руския пазар.

Не е изненадващо, че компанията гледа по-консервативно на тримесечието до юни, твърди директор на доставчик на Apple пред Nikkei Asia. „Войната засегна разходите на европейските пазари... Разбираемо е, че потребителите ще пестят пари за храна и отопление“.

Решението на Apple, която е лидер в индустрията за потребителска електроника, да намали производствените си обеми на новите модели iPhone може да има верижен ефект върху други компании от сектора, които да постъпят същия начин предвид несигурностите на пазара.

Множество световни институции свиха прогнозите за глобалния икономически растеж за тази година. Международният валутен фонд ще намали своята прогноза за икономическия растеж за 2022 г. през април заради случващото се в Украйна и рисковете от понижения в редица страни.

Apple е отказала да коментира въпроса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още