IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ и ЕС ще работят срещу "надпреварата за субсидии" за чипове

Страните искат да задълбочат сътрудничеството си за укрепване на веригите на доставките

10:05 | 16.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Kobi Wolf/Bloomberg</em></p>

Снимка: Kobi Wolf/Bloomberg

Съединените щати и Европейският съюз ще обявят съвместни усилия за предотвратяване „надпреварата за субсидии“, докато се борят да увеличат производството на полупроводници, обяви представител на администрацията на американския президент Джо Байдън, цитиран от Ройтерс.

Ходът ще бъде обявен на втората среща на Съвета за търговия и технологии САЩ-ЕС (TTC), която се провежда вчера (неделя) и понеделник в Париж.

По време на встъпителната конференция миналата година в Питсбърг съветът обеща да задълбочи трансатлантическото сътрудничество за укрепване на веригите на доставки на чипове, ограничаване на непазарните търговски практики на Китай и предприемане на по-единен подход за регулиране на технологичените гиганти.

В петък преди срещата представителят на американската администрация сподели, че ще бъде обявен „трансатлантически подход към инвестициите в полупроводници, насочен към гарантиране сигурността на доставките“.

„И Вашингтон, и Брюксел искат да насърчат инвестициите в чипове и да го направят по координиран начин, а не просто да насърчат надпреварата за субсидии“, допълва източникът.

Продължаващият недостиг на чипове засегна производството в индустрията за автомобили и тази за електроника, принуждавайки някои компании да свият производството си. Но американското законодателство, което ще предостави на производителите на чипове 52 млрд. долара финансиране, все още не е прието от Конгреса.

Източникът твърди, че на срещата ще бъде обявена система за ранно предупреждение за откриване и справяне с прекъсванията във веригите на доставките. Самото събрание ще бъде водено от страна на САЩ от държавния секретар Антъни Блинкен, секретаря на Министерството на търговията Джина Раймондо и търговския представител на САЩ Катрин Тай.

Върховният представител на ЕС по търговията Валдис Домбровскис и еврокомисарят по антимонополните въпроси Маргрете Вестагер също ще участват, допълва представителят на администрацията.

Съветът също така ще обяви нова схема за сътрудничество, за която източникът твърди, че е предназначена за борба с дезинформацията онлайн, например неверни руски твърдения, свързани с нахлуването на Русия в Украйна. Москва нарича действията си в своята съседка „специална военна операция“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:16 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още