IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проекти за нови космически технологии ще получат финансиране до 800 хил. лева

Български фирми и учени ще правят космическо инженерство по програма на обща стойност 2,4 млн. лева, осигурени от държавата и Европейската космическа агенция

14:58 | 10.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Reuters, архив</em></p>

Снимка: Reuters, архив

Между 70 и 800 хиляди лева могат да получат микро, малки и средни предприятия и научноизследователски организации в страната за създаване на нови космически технологии, приложения и учебни програми за космическо инженерство. Средствата са осигурени по програма на обща стойност 2,4 млн. лева след ратифицираното през тази седмица Споразумение между българското правителство и Европейската космическа агенция (ЕКА), съобщи Министерството на иновациите и растежа.

Тръжната процедура за разпределянето на средствата ще започне през юли, като за финансиране на проекти ще могат да кандидатстват стартъпи и български компании, които внедряват космически технологии или извършват такава дейност в България. Критериите за кандидатстване ще бъдат финализирани през следващата седмица, когато ще се подпише Хартата на Плана за европейска кооперираща държава. Подаването на документите ще продължи до септември.

Ще се финансират проекти и приложения, свързани с летателния сегмент, оборудване или подходящи за мисиите на ЕКА продукти, демонстрации на технологии, пазарни проучвания, макетни дейности и др. Ще се насърчава партньорството между науката и бизнеса, включително с организиране на стажове в реална изследователска или работна среда.

Най-добрите български разработки ще намерят приложение в дейността на Космическата агенция. До момента, благодарение на членството на България в нея, са одобрени 37 проекта. Сред тях е създаденият от БАН дозиметър, с който се изследва космическата радиация на Марс.

Според Даниел Лорер, министър на иновациите и растежа, подписаното споразумение с ЕКА е възможност за нарасналия интерес и ангажираност на България да осигури по-голяма възможност на космическата индустрия за участие при изпълнение на проекти в областта на научно-приложните изследвания и високотехнологични продукти и услуги.

"Сътрудничеството допринася и за повишаване на качеството и конкурентоспособността на научноизследователския и технологичен сектор у нас, както и за по-бързо развитие на българските иновативни компании", коментира той.

Последна актуализация: 23:32 | 09.08.22 г.
Още от Хардуер виж още
Специални проекти виж още

Коментари

Добави коментар
Финанси виж още