IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Български фирми вече могат да участват в проекти на ЕКА

Все повече сектори са вдъхновени от космическия потенциал, каза Даниел Лорер

15:48 | 16.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Министерство на иновациите</em></p>

Снимка: Министерство на иновациите

Министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер и генералният директор на Европейската космическа агенция (ЕКА) Йозеф Ашбахер подписаха днес разширено Споразумение за европейска кооперираща държава между България и ЕКА. Така на практика пътят на български фирми и научноизследователски организации за участие в процедури за подбор и реализиране на проекти с космическо приложение вече е отворен.

Споразумението осигурява достъп до младежките програми на ЕКА за магистри и стипендианти, както и възможност за участие във взаимния обмен на експерти, научна и техническа информация, данни и стоки от взаимен интерес в областта на космическата наука, технологиите и приложенията. 

„Това Споразумение е символ на нарасналия интерес и ангажираност на България да продължи сътрудничеството си с Европейската космическа агенция и да осигури условия за постигане на завишените си амбиции за развитие на космическата си индустрия и участие в инициативите на ЕКА“, каза Даниел Лорер, цитиран в прессъобщение.

Споразумението предвижда изпълнение на План за Европейска кооперираща държава, чиято цел е да повиши готовността на българския космически сектор за пълноценно участие в програмите на ЕКА при бъдещо пълноправно членство на страната ни в агенцията.

Генералният директор на ЕКА Йозеф Ашбахер изтъкна, че за него е голямо удоволствие да подпише споразумението за България като Европейска кооперираща държава.

От своя страна Лорер посочи, че очаква сътрудничеството да се задълбочи, като бъдат договорени по-ефективни и разширени възможности за изпълнение на проекти от взаимен интерес в областта на научно-приложните изследвания и високотехнологични продукти и услуги. По думите му сътрудничеството с ЕКА е от изключително значение за България. То допринася и за повишаване качеството и конкурентоспособността на научноизследователския и технологичен сектор, както и за по-голяма видимост на българските иновативни компании.

Министърът на иновациите и растежа подчерта, че все повече сектори са вдъхновени от космическия потенциал и по-специално от космическите технологии и ги пренасят в други области, включително за разработване на иновативни бизнес модели. Договореното в споразумението отразява амбициите на България за активизиране на космическите дейности, изграждане на устойчиви и конкурентоспособни космически сектор и наука и активно участие в европейските инициативи и програми в областта на космоса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още