IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съоснователят на Peloton Джон Фоли напуска фитнес компанията 

Изпитващият дълбока криза производител преструктурира мениджмънта си в опит да постигне обрат 

08:48 | 13.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Съоснователят на Peloton Interactive Inc. Джон Фоли. Снимка: Bloomberg LP
Съоснователят на Peloton Interactive Inc. Джон Фоли. Снимка: Bloomberg LP

Изпълнителният председател и съосновател на Peloton Interactive Inc. Джон Фоли се оттегля от фитнес компанията като част от сътресенията в ръководството, с което се задълбочават кризата в компанията, предава Bloomberg.

Фоли, който помогна за създаването на Peloton през 2012 г. и в продължение на 10 години беше главен изпълнителен директор, подаде оставка в понеделник, се казва в изявление на компанията. Фоли пое ролята на изпълнителен председател през февруари, когато предаде управлението на главния изпълнителен директор Бари Маккарти, ветеран от Spotify Technology SA и Netflix Inc.

Главният юридически директор Хисао Куши, друг съосновател, също се насочва към напускане. Той ще бъде заменен на тази позиция от Тами Албаран, която Peloton нае от Uber Technologies Inc. Междувременно позицията на председател ще бъде заета от Карън Бун, бивш изпълнителен директор на Restoration Hardware, която в момента изпълнява функцията на водещ независим директор.

Първоначално инвеститорите в Peloton приветстваха промените, което доведе до поскъпване на акциите с 5,3% до 11,64 долара по време на следборсовата търговия в понеделник. Но скоро ралито се изпари и акциите поевтиняха с повече от 2%.

Пренареждането на мениджмънта удължава годината на сътресения в базираната в Ню Йорк компания Peloton, която процъфтяваше в първите дни на пандемията, но сега страда от намаляващи продажби и нарастващи загуби. Акциите на компанията са поевтинели с около 90% през последната година, а компанията се затруднява да се справи с натрупаните запаси.

Приходите на Peloton. Графика: Bloomberg LP Приходите на Peloton. Графика: Bloomberg LP Като част от плана за преструктуриране Маккарти съкрати хиляди работни места и прехвърли част от дейността на трети страни. Но тримесечният отчет на Peloton през август показа, че усилията му за преструктурирането ще са дълги.

Целта на Маккарти е през втората половина на следващата финансова година Peloton да постигне положителен паричен поток. „Продължаваме да постигаме стабилен напредък, но все още имаме работа за вършене", каза той миналия месец, като същевременно призна, че финансовите резултати на компанията могат да накарат някои да се усъмнят в „жизнеспособността на бизнеса".

След като дългогодишният главен изпълнителен директор на Peloton вече не е в компанията, Маккарти може да има повече свобода за извършване на промени. Изпълнителният директор заяви, че компанията трябва да даде приоритет на цифровото си предлагане пред хардуера и проучва възможността да позволи на абонатите да предават съдържание от своите смартфони към фитнес оборудване, което не е собственост на Peloton.

Отделно от това главният търговски директор Кевин Корнилс също напуска Peloton и няма да бъде заменен. Някои от отговорностите на Корнилс ще бъдат поети от Дион Сандърс, който ще заеме длъжността главен директор по развиващия се бизнес, става ясно от вътрешна бележка от Маккарти, разгледана от Bloomberg. Главният директор по съдържанието Джен Котър ще поеме контрола върху облеклото и аксесоарите, което показва, че компанията остава ангажирана с този пазар.

Албаран ще поеме правните операции на Peloton на 3 октомври т.г. Тя помогна да се контролира корпоративното преустройство в Uber, който през 2017 г. реши да промени имиджа си, след като твърдия му стил доведе до скандали и обтегнати отношения с шофьорите.

Peloton иска да използва опита на Албаран и Бун, за да "помогне на компанията да премине към следващата глава на растеж", каза Маккарти.

Фоли заяви, че планира да изгради бизнес "на ново място", след като напусне компанията. Изпълнителният директор помогна за превръщането на Peloton в емблематична фитнес марка с лоялни последователи, но беше критикуван, че не е предвидил резкия спад в търсенето на велоергометрите и пътеките за бягане.

Някои инвеститори в Peloton освен това се надяваха, че Фоли, а след това и Маккарти, ще обмислят продажбата на компанията. Но не се появиха кандидати, а Маккарти заяви, че не е поел поста на главен изпълнителен директор, за да контролира продажбата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още