IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nintendo понижи прогнозата си за продажбите на Switch

Основната причина за корекцията е недостигът на чипове

12:44 | 08.11.22 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Nintendo понижи прогнозата си за фискалната година за продажбите на конзолата Switch с 10% до 19 млн. единици, след като обяви печалба в съответствие с очакванията, предава Bloomberg.

Базираната в Киото компания заяви, че оперативната печалба възлиза на 118,7 млрд. йени (809 млн. долара) през тримесечието до края на септември спрямо 100,2 млрд. йени година по-рано. Консенсусната оценка бе за печалба от 117,6 млрд. йени. Компанията ревизира нагоре прогнозата си за нетната печалба за годината, посочвайки по-слабата йена като ключова причина, но запази прогнозата си за годишната оперативна печалба на ниво от 500 млрд. йени.

Nintendo заяви, че е продала по-малко конзоли Switch през тримесечието на годишна база отчасти заради продължаващия недостиг на чипове. Компанията казва, че сега се презарежда с производство, за да увеличи максимално доставките през коледния сезон и че обемът производство се подобрява от септември насам. Президентът Шунтаро Фурукава каза на брифинг след резултатите, че търсенето на конзоли остава стабилно.

Splatoon 3 – най-новата игра от основен франчайз на Nintendo, се превърна в най-бързото за компанията пускане на игра за Switch, с 3,45 млн. продадени единици на местно ниво през първите три дни. Пускането ѝ през септември повиши отслабналите продажби на петгодишната конзола Switch и се очаква тази инерция да се запази до 18 ноември, когато ще бъде представено последното име от серията Pokemon.

Компанията повиши прогнозата си за нетната печалба с 18% до 400 млрд. йени за фискалната година. Тя обаче запази перспективите си за продажбите на софтуер без промяна.

Nintendo получи голяма подкрепа и от тазгодишния спад на стойността на йената. Валутата се търгува на най-ниското си ниво спрямо долара от над 30 години, а Nintendo получава 4/5 от продажбите си извън Япония. В същото време разходите за производство на софтуер са деноминирани основно в местна валута.

Анализаторите следят внимателно инерцията на конзолата Switch, насочвайки се към коледния сезон и докато ограниченията в снабдителните вериги отслабват. Nintendo неведнъж е казвала, че търсенето на конзолата остава силно въпреки възрастта ѝ.

„Странно е, че Nintendo намали прогнозата си за доставките на Switch с 10%, при положение че има широко консенсус, че недостигът на чипове отслабва“, коментира базираният в Токио анализатор на индустрията Серкан Тото. „Очаквам следващото тримесечие да бъде нов хоумрън за Nintendo, до голяма степен благодарение на пускането на новото заглавие от Pokemon следващата седмица“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:45 | 08.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още