IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Cisco планира да съкрати 4000 служители през следващата година 

Въпреки това компанията зададе бича прогноза за текущото тримесечие и увери, че няма проблеми с доставката на компоненти

09:25 | 17.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Cisco Systems Inc., най-големият производител на устройства, които управляват компютърните мрежи и интернет, даде оптимистична прогноза за тримесечните си приходи, като същевременно представи план за съкращаване на работни места и намаляване на офисните площи, за да се адаптира към променящите се бизнес условия, предава Bloomberg. 

Продажбите през тримесечието, приключващо през януари, ще се увеличат с 4,5% до 6,5%, каза Cisco в сряда в изявление. Анализаторите прогнозираха, че приходите ще се увеличат с около 4% спрямо предходната година, когато компанията реализира продажби за 12,7 млрд. долара. За фискалната 2023 г. приходите ще нараснат с до 6,5%, което е увеличение спрямо предишната прогноза на компанията за ръст от до 6%.

Cisco заяви, че планът за преструктуриране, който започва през текущото тримесечие, ще включва съкращения на работни места с цел „ребалансиране на организацията" и закриване на офиси, за да се постигне по-добро съответствие спрямо служителите, работещи в хибридна система от дома и от офисите на компанията. Базираната в Сан Хосе, щата Калифорния, корпорация ще понесе разходи преди данъци в размер на около 600 млн. долара за обезщетения, прекратяване на трудови правоотношения и други, като около половината от тях ще бъдат признати през текущото тримесечие, става ясно от подадена до регулаторите информация. 

Планът за преструктуриране ще засегне около 5% от служителите на компанията, на които ще бъде дадена възможност да се преместят на други позиции в Cisco, заяви в интервю главният финансов директор Скот Херен.

„Не става дума за намаляване на работната сила - всъщност в края на тази финансова година ще имаме приблизително същия брой служители, както в началото", каза Херън. Към 30 юли Cisco имаше повече от 83 хил. служители.

Така Cisco се присъединява към големите технологични компании, сред които Meta Platform Inc., Amazon.com Inc. и Salesforce Inc., които обявиха съкращения и замразяване на наемането на служители през последните седмици на фона на несигурния икономически климат.

Ръководството на Cisco твърди, че модернизирането на мрежите, за да бъдат в крак с темпото на генериране на данни, е толкова важно, че корпорациите и правителствените агенции продължават да правят разходи независимо от външните обстоятелства. Този оптимизъм в условията на по-широк икономически спад се подкрепя от продължаващите големи поръчки и способността на производителя да задоволява търсенето на клиентите чрез по-голяма наличност на компоненти.

Акциите на компанията поскъпнаха с около 4% в следборсовата търговия след съобщението. По-рано акциите затвориха на цена от 44,39 долара в Ню Йорк и са се обезценили с 30% тази година. 

Под ръководството на главния изпълнителен директор Чък Робинс Cisco се опитва да стимулира растежа с хардуер и софтуер, както и с нови продукти, предоставяни по интернет. Робинс се стреми да превърне компанията в доставчик на услуги, които се заплащат периодично, и да не зависи толкова от еднократните продажби на скъпи джаджи.

Приходите за трите месеца, които приключиха на 29 октомври, са нараснали с 6% до 13,6 млрд. долара. Като се изключат някои елементи, печалбата на акция е 86 цента. Анализаторите прогнозираха продажби от 13,3 млрд. долара и печалба от 84 цента.

Подчертавайки търсенето на оборудването gear, хардуерното подразделение на компанията - с най-голям принос за общите приходи - отбеляза 12% увеличение на продажбите през първото фискално тримесечие спрямо предходната година. Подразделението за сигурност отчита ръст с 9%, докато подразделението за сътрудничество, свързано с конференциите, отбелязва спад от 2%.

Повтарящите се приходи от предлагането на нови продукти са се увеличили до над 23 млрд. долара на годишна база, а по-голямата наличност на чипове е помогнала на компанията да изпълни повече поръчки, каза Херен в изявлението си. Тези резултати, заедно с облекчаването на ситуацията с доставките, „ни осигуряват голяма видимост и предвидимост и подкрепят повишената ни прогноза за цялата година", добави Херен.

Печалбата, с изключение на някои елементи, ще бъде 84 до 86 цента на акция през текущото тримесечие. За фискалната година Cisco предвижда този показател да бъде 3,51-3,58 долара на акция. И двете прогнози са в съответствие с очакванията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:25 | 17.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още