IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Cisco даде оптимистична прогноза за приходите за настоящото тримесечие

Недостигът на доставките е започнал да отслабва, обявиха от компанията

09:49 | 18.08.22 г.
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Cisco Systems даде добра прогноза за приходите си от продажби за първото фискално тримесечие, след като възстановяването от Covid-19 в Китай намалява недостига при доставките и помога да се отговори на търсенето на мрежови хардуер. Новината изпрати цената на акциите на Cisco с 5% нагоре по време на следборсовата търговия, предава Ройтерс.

Резултатите предполагат, че производителите на мрежово оборудване са започнали да се справят с дефицита на компоненти, който ги държеше далеч от възстановяването на разходите за дигитална инфраструктура.

„След предизвикателен април заради свързаните с Covid-19 блокади в Шанхай... цялостните проблеми с доставките започнаха леко да отслабват в края на четвъртото тримесечие и продължават в началото на първото тримесечие“, коментира главният изпълнителен директор Чък Робинс.

Гигантът очаква приходите му за настоящото тримесечие да нараснат с между 2 и 4%, докато анализаторите прогнозираха, че няма да има изменение, сочат данни на Refinitiv. Прогнозата на компанията е, че годишните ѝ приходи ще скочат с 4 до 6%.

„Прогнозата е достатъчно добра, защото започват да изпреварват данните от миналата година. Така че насолките за тази година и тримесечието се разглеждат като знак на увереност от компанията“, коментира анализаторът на Elazar Advisors Чайм Сийгъл.

И все пак нарастващите цени носят притеснения за производителя на рутери, суичове и комуникационни инструменти, тъй като той харчи повече за транспорт и логистика, за да си гарантира стабилни доставки на компоненти.

След спад на брутните маржове през периода от април до юни до 61,3% от 63,6% Робинс заяви, че по-високите разходи ще се задържат в краткосрочен план.

Това беше отразено в прогнозата за коригираната печалба за първото тримесечие, която се очаква да бъде между 82 и 84 цента.

Коригираната печалба за четвъртото тримесечие е достигнала 83 цента на акция, т.е. с 1 цент над прогнозата. Приходите за периода са 13,1 млрд. долара, като са надминали очакванията за 12,73 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от IT и телекомуникации виж още

Коментари

Финанси виж още