IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

HP ще съкрати до 6000 работни места в следващите три години 

Продължителният спад в търсенето на персонални компютри започна в по-ниския клас потребителски продукти, но се разпространи, казва Енрике Лорес

09:05 | 23.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

HP Inc. ще закрие до 6000 работни места през следващите три години на фона на намаляващото търсене на персонални компютри, което сви печалбата на компанията.

Печалбата, без да се включват някои елементи, ще бъде от 3,20 до 3,60 долара на акция през фискалната година, приключваща през октомври 2023 г., каза HP във вторник в изявление. Анализаторите прогнозираха средно по 3,61 долара на акция, според данни, събрани от Bloomberg. Свободният паричен поток ще бъде около 3,25 млрд. долара, което също не отговаря на предположенията на пазара.

Прогнозата предполага 10% спад в продажбите на компютри през фискалната година, заяви главният изпълнителен директор Енрике Лорес в интервю. „Очакваме трудна пазарна среда", каза той. 

HP, която печели по-голямата част от парите си от продажбата на компютри, се движи в условията на продължителен спад в търсенето на персонални компютри. Той започна в по-ниския клас потребителски продукти, но се разпространи, тъй като компаниите намаляват броя на служителите си и ограничават инвестициите в технологии, каза Лорес. 

Анализаторът на индустрията Gartner Inc. заяви, че световните доставки на персонални компютри са намалели с почти 20% през третото тримесечие - най-големият спад, откакто започва да следи този показател в средата на 90-те години. Dell Technologies Inc., която генерира 55% от приходите си от продажби на персонални компютри, даде в понеделник слаба прогноза за текущото тримесечие и заяви, че някои клиенти са „преустановили покупките" в обозримо бъдеще.

Това е признаване на новите реалности на пазара на принтери и персонални компютри.
У Джин Хо
анализатор в Bloomberg Intelligence

За да управлява разходите, HP ще съкрати до 10% от глобалната си работна сила от 61 000 служители през следващите три години и ще намали площта на недвижимите си имоти, каза Лорес. Компанията ще понесе разходи за преструктуриране в размер на приблизително 1 млрд. долара, като около 60% от тях ще бъдат направени през фискалната 2023 г., която започна този месец. До края на фискалната 2025 г. планът трябва да спестява като 1,4 млрд. долара годишно, се казва в изявлението на HP.

„Това е признаване на новите реалности на пазара на принтери и персонални компютри", каза У Джин Хо, анализатор в Bloomberg Intelligence. 

Акциите поскъпнаха с около 1% в следборсовата търговия, след като затвориха на цена от 29,38 долара в Ню Йорк. През тази година акциите са се обезценили с 22%.
 


През последните седмици много технологични компании обявиха планове за намаляване на броя на служителите си. Meta Platforms и Amazon.com започнаха да съкращават по около 10 000 работни места, а Twitter Inc. съкрати повече от половината си персонал от 7500 служители. Производителят на твърди дискове Seagate Technology Holdings Plc. заяви, че ще съкрати около 3000 работни места, а Cisco Systems Inc. представи през миналата седмица план за съкращаване на неуточнен брой работни места и закриване на офиси.

HP, която произвежда и принтери, ще се стреми да инвестира в нови бизнес направления, като например абонаментни услуги. Базираната в Пало Алто, Калифорния, компания вече предлага абонаменти за покупка на мастило и сега ще проучи плановете си за други продукти като хартия за принтери и компютри, каза Лорес.  Търсенето на персонални компютри продължава да намалява. Графика: Bloomberg Търсенето на персонални компютри продължава да намалява. Графика: Bloomberg

Приходите за четвъртото фискално тримесечие са намалели с 11% до 14,8 млрд. долара, което е малко по-добре от очакванията на анализаторите. Печалбата, без да се включват някои елементи, е 85 цента на акция, което също надхвърля прогнозите.

Продажбите в групата „Персонални системи", която включва бизнеса с компютри, са намалели с 13% до 10,3 млрд. долара, което се дължи на 25% спад в приходите от потребителски услуги. Продажбите на звеното за печатна техника са спаднали със 7% до 4,5 млрд. долара, което надмина прогнозите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:06 | 23.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още