IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И новият европейски опит за изстрелване на сателит се провали 

Акциите на Virgin Orbit се сринаха с 25% в следборсовата търговия

09:02 | 10.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Опитът на Великобритания да се превърне в първата европейска държава, която изстрелва сателити в космоса, завърши с горчиво разочарование рано във вторник, когато Virgin Orbit съобщи, че ракетата ѝ е получила аномалия, която ѝ е попречила да достигне орбита.

Мисията за „хоризонтално изстрелване" е стартирала от крайбрежния град Нюкуей в Югозападна Англия, като ракетата LauncherOne на Virgin е била пренесена под крилото на модифициран Boeing 747, наречен Cosmic Girl, и по-късно е била пусната над Атлантическия океан, предава Ройтерс. 

„Изглежда имаме аномалия, която ни пречи да достигнем орбита", заявиха от компанията. „Оценяваме информацията“. 

Провалът нанася допълнителен удар върху европейските космически амбиции, след като в края на декември мисията на построената от италианците ракета Вега-С се провали след излитане от Френска Гвиана.

Оттогава опитите за полети бяха спрени.

През изминалата година Европа претърпя поредица от неуспехи - ключовата ѝ ракета носител Ariane 6 беше отложена, достъпът до руските ракети „Союз" беше блокиран от войната в Украйна, Vega беше приземена, а сега и демонстрационното изстрелване за процъфтяващата индустрия на малките ракети носители беше изоставено.


Първоначално Virgin Orbit съобщи в Twitter, че LauncherOne е достигналa околоземна орбита - туит, който по-късно беше изтрит.

„През следващите дни ще се проведе разследване от страна на правителството и различни органи, включително Virgin Orbit", казва пред Ройтерс Мат Арчър, директор по търговската космонавтика в Космическата агенция на Обединеното кралство.

Virgin Orbit, която е частична собственост на британския милиардер Ричард Брансън, планираше да изведе девет малки спътника в по-ниска околоземна орбита в рамките на първата си мисия извън базата си в САЩ.

Освен т.нар. хоризонтално изстрелване, което бе опитано от космодрума Cornwall в Нюкуей, Югозападна Англия, две шотландски бази също са се ангажирали с вертикални изстрелвания в стил „Кейп Канаверал“ до края на годината, докато три други британски обекта търсят разрешение за хоризонтални изстрелвания, коментира и Bloomberg. 

Акциите на Virgin Orbit се сринаха с 25% в следборсовата търговия. Вчерашното изстрелване беше шестият опит на Virgin Orbit да достигне орбита и вторият неуспешен по време на полет. Досега компанията е достигала успешно орбита четири пъти, стартирайки от Мохаве, Калифорния.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:02 | 10.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още