IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple ще представи очилата си за смесена реалност на 5 юни 

За същия ден концернът обяви началото на конференцията си за разработчици

09:00 | 30.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Американският технологичен концерн Apple Inc. определи датата 5 юни за събитието, на което планира да представи очила за смесена реалност - първият голям нов продукт след дебюта на смарт часовника преди осем години. 

Компанията планира годишната си Световна конференция за разработчици, по-известна като WWDC, да започне в понеделник и да продължи до петък, 9 юни. Обикновено първият ден от конференцията се използва за обсъждане на следващото поколение платформи и операционни системи. Тази година конференцията ще се проведе като „целодневно преживяване" в централата в Купертино, щата Калифорния, предава Apple. 

„WWDC23 ще бъде най-голямата и най-вълнуващата досега и нямаме търпение да се видим с много от вас онлайн и лично на това много специално събитие!", казва Сюзън Прескот, вицепрезидент на Apple за връзки с разработчиците.

Централно място в програмата този път ще заемат очилата, които вероятно ще бъдат наречени Reality One или Reality Pro, съобщи Bloomberg. Apple ще представи и съпътстващата операционна система xrOS, както и начин, по който разработчиците могат да пишат приложения за устройството.

Съобщението за конференцията на уебсайта на Apple включва художествено произведение, изобразяващо кампуса Apple Park, но в него не се намеква за предстоящите устройства. Компанията също така планира да представи на събитието следващите версии на операционните си системи за iPhone, iPad, Mac и Apple Watch. На конференцията обикновено се представят и нови софтуерни функции за тв устройствата на Apple, за AirPod и HomePod.

Дебютът на устройството ще изстреля Apple в света на смесената реалност - все още зараждаща се категория, която струва на Meta Platforms Inc. милиарди долари и досега не е успяла да стане масова. Apple се стреми да се открои от конкурентите си с продукт от висок клас, който може да струва около 3000 долара и да включва много технологии, невиждани досега в потребителските устройства. Очилата ще използват комбинация от управление с очи и ръце, ще имат вграден магазин за приложения и ще предлагат FaceTime, базиран на виртуалната реалност, 3D версии на основните приложения на Apple и поглъщащ видео стрийминг.


Продуктът на Apple ще включва няколко външни камери и ще съчетава виртуална и добавена реалност. Това ще позволи на потребителите или да се потопят в съдържанието, или да щракнат с циферблат, за да видят едновременно заобикалящата ги среда, докато използват очилата. 

Технологията за смесена реалност на други компании навлиза бавно на пазара, така че Apple ще трябва да представи убедителни аргументи защо нейният подход е по-добър. WWDC би могла да бъде идеална сцена за такова обявяване, като се има предвид подкрепящата Apple аудитория и широката възможност за разработчиците да проучат технологията по време на седмичната конференция.

По-рано този месец Apple проведе поредица от демонстрации на новото устройство за т.нар. 100-те най-важни мениджъри в компанията. 

Събитието ще отбележи първото представяне на продукт на Apple за тази година, след като беше отложено планираното обявяване на очилата. По-рано през годината компанията обяви нови версии на MacBook Pro, както и актуализиран високоговорител HomePod, без да провежда събитие на сцена. Компанията също така планира да представи нови Mac компютри през следващите месеци, включително първия си модел Mac Pro без процесори на Intel Corp. и MacBook Air с по-голям екран. 

30%
от общите приходи на Apple са от продажбата на приложения и абонаменти

На очилата за смесена реалност може да са необходими години, за да се превърнат в хит, но те ще послужат като още една платформа за разработчиците на Apple да продават своите приложения и съдържание. Компанията планира няколко функции, които да направят джаджите интегрирани с други продукти на Apple, включително Mac и iPhone. Това може да помогне на разработчиците да разширят съществуващия си софтуер към новата платформа. Новият продукт също така представлява допълнителна възможност за приходи за Apple, 30% от приходите на която идват от продажбите на приложения и абонаменти.

Apple може също така да използва конференцията, за да постави основите на предстоящи промени в своите операционни системи, за да се съобрази със Закона за цифровите пазари и други предстоящи закони, предназначени да ограничат нейната власт. Компанията планира бъдеща версия на iOS 17 да поддържа външни магазини за приложения и по-голяма оперативна съвместимост с услуги на трети страни, съобщи Bloomberg News.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:58 | 30.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още